Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Drahos Béla születésnapi Bach-estje

2015. április 9.

A hatvanadik születésnapját ünneplő fuvolista-karmester J. S. Bach fuvola-zongora és triószonátáiból ad elő egy csokorra valót április 13-án a Solti Teremben. A koncertre a terem befogadóképességének határáig a belépés ingyenes.

Drahos Béla 1955. április 14-én született, nyolcéves kora óta fuvolázik. Alig tizenegy évesen, 1966-ban a Kaposvári Sziimfonikus Zenekar tagja lett, 1967-től a Kaposvári Csiky Gergely Színház első fuvolása. 1971-ben elnyerte a Concertino Praha 71 nemzetközi zenei verseny első díját, '72-ben a Magyar Televízió Fuvolaversenyének fődíját, '73-ban Pozsonyban az UNESCO nagydíját. 1973 és 78 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatja tanulmányait, s párhuzamosan a Magyar Állami Operaház első fuvolásaként dolgozik. 1976 és 93 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólófuvolistája. 1976-ban megalapítja a Rádiózenekar Fúvósötösét, amellyel 1979-ben elnyerik a Colmari Fúvósötös Verseny fődíját. Szólistaként, kamarazenészként és zenekari tagként számos alkalommal lépett fel a világ legrangosabb koncerttermeiben. 1990-ban Mozart összes fuvolaversenyét lemezre vette a Hungarotonnal.
 

Drahos Béla - Születésnapi Bach-est


Bernstein, Doráti, Gardelli, Ferencsik és mások irányítása alatt játszva karmesteri ambíciói ébredtek. 1991-ben beiratkozott Karl Österreicher mesterkurzusára Bécsben, és biztatására még ugyanabban az évben bemutatkozott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, majd az Állami Hangversenyzenekar élén. Közben a Kaposvári Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lett, 1993-ban a Magyar Állami Hangversenyzenekar szólófuvolistája és Kobajasi Kenicsiró karmester-asszisztense. A Nicolaus Esterházy Sinfonia zenekar alapítójaként a Naxos kiadónál megjelentette Beethoven, majd Haydn összes szimfóniáját. Karmesteri felkérései szaporodtával 1997 januárjától feladta zenekari állását, s a Rádiózenekar, valamint a MÁV Szimfonikusok rendszeres dirigálása mellet a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lett, mely  feladatát azóta is ellátja. Koncertező tevékenysége mellett a Zeneakaédmia és a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán tanít. 1985-ben Liszt-díjat, 1988-ban Bartók-Pásztory Díjat kapott, 1994-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével, 2007-ben pedig Artisjus díjjal tüntették ki.

A 2015. április 13-án a Zeneakadémia Solti Termében rendezendő születésnapi koncert - melyen fuvolán közreműködik az ünnepelt szintén fuvolista lánya, illetve Termes Rita zongoraművész - részletes műsora az alábbi hivatkozást követve tekinthető meg.

Címkék