A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

Folytatódik a Zeneakadémia és a Képző közös projektje

2024. április 19.

A muzsikus és képzőművész hallgatók együttműködésével megvalósuló Jelszó koncertsorozat a 2024–2025-ös évadban is várja a közönséget.

Idén december 2-án a Szenvedély, jövő tavasszal, április 3-án pedig a Vihar lesz az egy-egy Jelszó-hangverseny témája – mondja Fülei Balázs zongoraművész, a Kamarazene Tanszék vezetője, a program ötletgazdája, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem vezetőségével tavaly megállapodott az együttműködésről. Az első széria a napokban ért véget az Emlék jelszóval tartott eseménnyel. A sorozat lényege az, hogy a jelszavak alapján összeállított koncertműsorokban mindig szerepelnek új zeneművek, a képzőművész hallgatók pedig a tematikus koncerthez csatlakozó alkotásokat választanak, az ezekről készült fotó- vagy videóanyagot a hangversenyen elhangzó darabok között, előtt vagy alatt vetítik. A két egyetem növendékei ezenkívül közös workshopokon is részt vesznek a tanév folyamán. Ezekről Fülei Balázs elmondja: több körben történik egy-egy koncert megszervezése. „A képzősök küldenek számos műalkotást, mi pedig összeválogatunk zeneműveket, amelyekről azt éreztük, összeköthető hangulatilag vagy gondolatilag az adott témával” – idézi fel a programok megvalósításához vezető utat. Hozzáteszi: ezután az előadók kiválasztják azt a műalkotást, amely az adott kompozíció alatt látható majd. „Itt már megtörténik a kapcsolódás, amelyből aztán további egyeztetések, találkozások születnek, ez rendkívül fontos. Meg kell ugyanis találni azokat az új felületeket, amelyek révén találkozni és beszélni tudunk egymással, nem az online térben” – hangsúlyozza a tanszékvezető. 

Szavai szerint rendkívül pozitívak a visszajelzések, és a minap Emlék jelszóval megtartott koncert után a zeneszerzők hosszasan beszélgettek a grafikus vagy szobrász hallgatókkal, a fellépők pedig az által, hogy saját választásuk volt mind a repertoár, mind a vetítés, nagyobb izgalommal és felelősséggel játszottak. „Falvay Attila Kossuth-díjas hegedűművész, tanárkollégám, a Kodály Vonósnégyes primáriusa odajött hozzám a koncert végén és azt mondta: amikor én diák voltam, miért nem volt ilyen, miért nem ma lehetek diák a Zeneakadémián? Ez sokatmondó, de láttam a hallgatók szemében is, hogy valami olyan közös produkció részesei, ami túlmutat a hétköznapokon. Szerintem minden, ami túlmutat a hétköznapokon, az inspiráló. És ez az este mind a képzősöknek, mint a zeneakadémistáknak, noha nem csináltak mást, mint általában, felemelő volt” – meséli Fülei Balázs. Az a meglátása, hogy gyümölcsöző és nagy perspektívával rendelkező kezdeményezést álmodott meg, amely a jelek szerint működik. Véleménye szerint a felfedezés öröme, az alkotás más kontextusba helyezése mindig frissítő, ha van mögötte ötlet, tartalom és forma.