Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Harmincadszorra rendezik meg a XX. és XXI. századi zeneműveket bemutató MINI Fesztivált

2017. október 6.

A Zeneakadémia zeneszerző-rektorhelyettesének dala is hallható lesz Meláth Andrea tanszékvezető előadásában a magyar kortárs zeneszerzés legnagyobb seregszemléjén a CAFe Budapest szervezésében.

Az idei koncertsorozaton több mint 30 kortárs zeneszerző műve hangzik fel a Zeneakadémia tanárai és hallgatói tolmácsolásában.  A kortárs zene és zeneszerzés mindig is otthonra talált a Zeneakadémián, olyan legendás zeneszerző tanárok jelenléte által és támogatásával, mint Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Ligeti György és mások. 

 

A MINI Fesztivál egyik alapítója, Bozay Attila. Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea

A Zeneakadémia rektorhelyettes-tanszékvezetőjének, Fekete Gyulának is több műve volt már hallható a fesztivál koncertjein. Október 15-én például A Trónfosztott királynő történetét énekli meg Meláth Andrea. A zeneszerző a következőképpen nyilatkozik művéről: „Rakovszky Zsuzsa A trónfosztott királynő című verse páratlan lehetőséget kínált nekem arra, hogy Meláth Andrea számára monodrámát írjak. Komplett jelenet ez – valóságos scena –, mely egy valaha jobb napokat látott hölgy emlékeit tárja elénk. Meláth a kortárs magyar dalirodalom elkötelezett előadója, több mű ihletője, ahogyan e „magánszám” esetében is. Dalom ősbemutatójára a 2017-es Mini-Fesztiválon kerül sor.”

Az egyetem hangszeres tanárai – köztük Körmendi Klára, Somogyi Péter, Kéry János, Oross Veronika, Lajkó István, Tornyai Péter, Marczi Mariann, Lakatos György, Fülei Balázs, Kruppa Bálint, Virág Emese, Meláth Andrea és Szabó Ferenc János – oroszlánrészt vállalnak a mostani fesztiválon is, mint ahogyan többen tették ezt az elmúlt három évtizedben is. A kerek évfordulót ünneplő seregszemlét Durkó Zsolt és Bozay Attila, a Magyar Zeneművészek Társaságának egykori vezetői hívták életre még 1987-ben azzal a szándékkal, hogy fórumot teremtsenek a különféle szemléletű és magas művészi értéket létrehozó alkotóknak. Mára több zeneszerzői generáció nemzetközi és hazai alkotóinak műveit vonultatja föl a MINI Fesztivál.

Október 9-én 17 órakor három zenetörténész tart előadást Varga Áron és Gombos László Bozay Attila és Durkó Zsolt művészetéről beszél, majd Molnár Szabolcs a MINI Fesztivál küldetését, születését és történetét eleveníti fel.

Az egyes koncertekről további információk a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál oldalán olvashatók.