A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Hogyan növeljük a művészet társadalmi szerepét és elégítsük ki a közösség igényeit?

2015. május 29.

Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center főtanácsadója a Zeneakadémia kommunikációs igazgatósága felkérésére írott cikke az USA legrangosabb művészeti központjának esettanulmányán keresztül reflektál a művészeti központok előtt álló globális kihívásokra.

A Zeneakadémia Koncertmagazinjában egy évvel ezelőtt Simon Reinink, az amszterdami Concertgebouw vezérigazgatóját kérdeztük arról, milyen eszközöket vet be a közönség bevonzása érdekében, és hogyan befolyásolja a komolyzenei piac folyamatait Európa egyik vezető koncerthelyszíne, pár hónappal ezelőtt pedig Norman Lebrecht, a világ egyik legbefolyásosabb zenekritikusa tartott exkluzív előadást a Solti Teremben Az összeomlás után: hogyan lesz több zene kevesebb pénzből? címmel, a globális komolyzene-ipar és a közösségi média összefüggéseit boncolgatva. A sorozat folyatásaként most Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center főtanácsadója a Zeneakadémia kommunikációs igazgatósága felkérésére írott cikkét adjuk közre. Az USA legrangosabb művészeti központjának szakemberétől megtudhatjuk, miként igyekszik az emberekhez közelebb vinni a művészetet, s hogyan reagál a XXI. század társadalmi-közösségi igényeire egy élvonalbeli amerikai kultúrmulti.

Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató, főszerkesztő

 

Lesley Rosenthal
 

Hogyan növeljük a művészet társadalmi szerepét és elégítsük ki a közösség igényeit?

A National Endowment for the Arts (NEA) egyik legutóbbi tanulmánya szerint az Amerikai Egyesült Államokban az alábbi fő tényezők hátráltatják a művészeti életben való részvételt:

  • időhiány, különösen a hat évnél fiatalabb gyermekeket nevelő szülők körében
  • a helyszín megközelítésének nehézségei, elsősorban a nyugdíjasok, idősebb felnőttek és testi fogyatékkal élő felnőttek számára
  • társadalmi elszigeteltség – „nincs kivel menni”

A New York-i Lincoln Center for the Performing Arts, az intézmény elnöke, Jed Bernstein valamint oktatási igazgatója, Russell Granet vezetésével számos jelentős kezdeményezést tett a művészeti életben való részvétel akadályainak elhárítására. Reméljük, hogy a jövőben ezek a programok más hasonló törekvéseket fognak ösztönözni világszerte.

 

Családi programok

Válaszként az időhiányra, amely elsősorban a kisgyermekes szülők számára nehezíti meg a művészetek élvezetét, a Lincoln Center nagy mértékben bővítette családi programjait.

 

Tavaszi zsongás

A „Tavaszi zsongás” címet viselő egyik új családi programunk egy májusban rendezett bel- és szabadtéri ingyenes fesztivál, amelynek keretében ízelítőt adunk a gyerekeknek szóló művészeti programok és foglalkozások egész éves kínálatából. A gyerekek egy sor szórakoztató tevékenységben vehetnek részt, úgymint: közös éneklés a Revson szökőkútnál;  „hangszersimogató”, amelyben a New York-i Filharmonikusok közreműködésével hallhatják, megfoghatják és kipróbálhatják a különféle hangszereket; kincsvadászat, melynek során felfedezhetik a művészeti komplexum 16 holdnyi területét; a Manhattani Gyermekmúzeummal közösen bemutatott interaktív művészeti projektek; találkozás a Big Apple Circus bohócaival; interaktív „táncolj velünk” meseprogram; a The Little Orchestra Society előadásai; művészeti témájú filmek; valamint táncórák.

 

Költészet a Lincolnban

A „Költészet a Lincolnban” egy három éve indított és évente meghirdetett spoken word (élőszó) program, amelyhez New York City egész területéről csatlakoznak a költészet iránt érdeklődő tizenévesek, hogy dinamikus művészeti közösséget alkossanak. Az ifjú költők között vannak tapasztalt slammerek, de olyanok is, akik számára még új ez a művészeti forma. A résztvevők nyolc héten át szakmai mentorok irányításával dolgoznak, akik bevezetik őket az új műfajok világába és segítik a fejlődésüket, miközben a fiatalok szabad teret kapnak gondolataik és érzéseik kifejezésére és megfogalmazására. A végén lehetőségük nyílik munkáik bemutatására is – a Lincoln Center színpadán, egy megjelent antológiában vagy a saját közösségükben. A „Költészet a Lincolnban” együttműködő partnerei az Urban Word NYC és a NYC Youth Poet Laureate Program.

 

Családok a Lincolnban

A 2014-ben indított „Családok a Lincolnban” elnevezésű új program célja, hogy a pénzügyi, földrajzi vagy egyéb akadályok miatt távolmaradó családokat is ösztönözze arra, hogy részt vegyenek a Lincoln Center színházi, táncművészeti, zenekari és opera előadásain. A városszerte működő szociális szolgáltatókkal együttműködve a Lincoln Center a hozzá tartozó zenekarok és társulatok hétvégi előadásaira egészen alacsony (10 dolláros) áron kínál jegyeket az elsőrangú zenekari ülésekre. Az előadásokon túlmenően a családok a saját lakónegyedükben szervezett orientációs programokban is részt vehetnek, vezetett túrákon bejárhatják a Lincoln Center művészeti intézményeit, találkozhatnak a művészekkel, valamint az előadások előtt tartott interaktív műhelymunka során közelebbről megismerhetik az alkotói folyamatot.

A „Családok a Lincolnban” kezdeményezés népszerűsítése érdekében a Lincoln Center tanácskozott a New York-i kerületek elnökeivel és együttműködést kötött tucatnál több helyi közösségi szervezettel – úgymint a Children’s Aid Society, Safe Horizons, Bronx Fathers Taking Action, United Neighborhood Houses, BronxWorks, Dream Yard vagy a New Visions for Public Schools. A családok a felkészülést követően eddig a következő produkciókat tekintették meg: a George Balanchine koreográfiájában színpadra vitt Diótörőt a New York City Ballet előadásában, a Király és én című felújított Rodgers & Hammerstein-musicalt a Lincoln Center Theatre-ben, valamint a Lincoln Center Kamarazenei Társaság, a New York-i Filharmonikusok és a Jazz at Lincoln Center hangversenyeit. A program célkitűzése, hogy az öt kerületből 250 család egyenként két előadáson vegyen részt.

Jed Bernstein, a Lincoln Center elnöke, így nyilatkozott erről: „A Lincoln Center csodálatos előadásai és programjai New York City összes lakosának szólnak. A ’Családok a Lincolnban’ kezdeményezés azért született, hogy a gyerekek és szüleik együtt élvezhessék a művészeteket, együtt tanuljanak, és közös élményekre tegyenek szert.”


 

A Lincoln Center túllép saját határain

 

A Lincoln Center új lehetőségeket kínál az idősek, a testi korlátokkal élők vagy külföldön tartózkodók számára is.

 

A Lincoln Center házhoz jön: ingyenes vetítések helyi könyvtárakban

2014-től kezdve a Lincoln Center a Brooklyni Közkönyvtárral, a Queensi Könyvtárral és a New York-i Közkönyvtárral együttműködve ingyenes vetítéseket szervez az öt New York-i kerület helyi könyvtáraiban, hogy a nézők saját lakóhelyükön élvezhessék a világszínvonalú produkciókat. A Lincoln Center által kifejlesztett digitális streaming szoftver segítségével a lenyűgöző, HD minőségű koncertvideók egyre bővülő tárháza válik elérhetővé több ezer New York-i lakos számára, akik nem tudnak eljutni a Lincoln Center élő előadásaira. A könyvtárosok képzést és támogatást kapnak, melynek segítségével megfelelő módon tudják levezetni és promotálni a vetítéseket, továbbá ki tudják válogatni a közösségüknek leginkább tetsző műfajokat és művészeket. A jelenlegi, 2015. januártól augusztusig tartó évadban a „Lincoln Center házhoz jön” program a Lincoln Center Out of Doors, az American Songbook, a Lincoln Center Theatre és a New York-i Filharmonikusok produkcióiból kínál ingyenes filmvetítéseket.

 

A Lincoln a kerületekért (Boro Linc)

„A Lincoln a kerületekért” sorozat keretében a Lincoln Center rezidens művészeti csoportjainak előadásait, workshopjait és családi programjait ingyenesen eljuttatjuk azokhoz a közösségekhez, melyek csak korlátozottan férnek hozzá a Lincoln Center gazdag művészeti kínálatához. A program a bronxi La Casita Maria Center for Arts & Education-nel kialakított rendkívül gyümölcsöző együttműködéssel vette kezdetét. 2015. március és június között a New York City Ballet, a Kamarazenei Társaság, a New York-i Filharmonikusok, a Metropolitan Opera, a Lincoln Center Filmintézete, a Jazz at Lincoln Center, a The Juilliard School, a New York-i Közkönyvtár az Előadóművészetekért és a Lincoln Center Oktatási Intézete több mint 20 előadást és programot mutat be a Casita Maria közönségének.

A rendezvények között szerepel az Orquesta en su Casa, Latino Popular Music in the Early Sound Era (Zenekar az otthonában – Latino könnyűzene a korai hangfelvételek korszakában) című kiállítás; a New York City Ballet által szervezett mozgásművészeti workshopok 4-7 éves és 8-12 éves gyerekek számára; mesemondó foglalkozások a Lincoln Center Oktatási Intézetének közreműködésével, valamint a Metropolitan Opera műhely foglalkozása, ahol az újsütetű operalátogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg Mozart Varázsfuvolájával.

A résztvevőket arra ösztönözzük, hogy hetente térjenek vissza és vegyenek részt a Lincoln Center változatos programjaiban, járuljanak hozzá a Boro Linc Közösségi Falfestmény elkészítéséhez, hozzanak létre művészi és kézműves alkotásokat, és eközben tapasztalják meg, hogyan lehet megosztani másokkal a művészetek élvezetét.

 

Kibővült digitális médiakínálat

Az Emmy-díjjal kitüntetett Live from Lincoln Center (Élőben a Lincoln Centerből) című televízió műsor sikerére építve a Lincoln Center az utóbbi években jelentősen megnövelte befektetéseit a digitális médiában. 2013-ban új videóportált indított, amelyen olyan világsztárok mutatkoznak be, mint Audra McDonald, Joshua Bell, Josh Groban, Fisher Iván és mások. A LincolnCenter.org/watch médiagaléria oldalon a nézők csúcsminőségű felvételeken tekinthetik meg a művészeket, előadásokat és egyéb eseményeket. A több mint 90 videó rendkívül széles műfaji skálát képvisel a klasszikus zene, a jazz, az opera, a tánc, a színház és a filmművészet területéről, s köztük számos világhírű művésszel készült hosszabb-rövidebb interjú is található. 2014-2015-ben a Lincoln Center radikálisan megnövelte ingyenes szabadtéri programjainak élő internetes közvetítéseit is: a változatos programkínálatban szerepel egyebek között Rosanne Cash, világhírű countryzenész, Cassandra Wilson jazz díva, a legendás nigériai zenész és aktivista Fela Anikulapo Kuti tiszteletére rendezett „afro-futurista” koncert, valamint a Kronos Quartet.

 

Fegyveres Erők Hálózat

A Lincoln Center, amely egyik legfőbb küldetésének tekinti, hogy első osztályú előadóművészeti nevelést és programokat nyújtson, partneri kapcsolatot alakított ki a Fegyveres Erők Hálózattal (Armed Forces Network, AFN), hogy az Amerikai Egyesült Államokat szolgáló fegyveres testületek tagjai számára is elérhetővé váljanak az élő előadások közvetítései. Az AFN egy világméretű televízió- és rádióhálózat, amely az amerikai hadseregben szolgáló nőknek és férfiaknak, a Hadügyminisztérium és egyéb kormányzati szervek külföldi támaszpontokon élő tisztviselőinek és családjaiknak, valamint a tengeren állomásozó haditengerészeknek szolgáltat műsorokat. Az együttműködés keretében a Lincoln Center 2015-től kezdődően magas színvonalú előadások sugárzását tervezi az AFN hálózaton. A tervezett programok között szerepelnek a Harlem Renaissance Orchestra, Audra McDonald, Patina Miller és a Latin Beat koncertjei.

 

Együtt a művészetekben: a nagyvárosi elszigetelődés ellen – a társadalmi támogatásra szorulókért

A Lincoln Center megoldást keres a művészeti életben való részvétel NEA által megjelölt harmadik akadályára is: a társadalmi elszigetelődés, a „nincs kivel menni” problémájára.

 

Lincoln Center a szabadban

A Lincoln Center ingyenes koncertjei a Damrosch parkbeli Guggenheim Bandshell szabadtéri színpadán nyaranta mintegy 200.000 látogatót vonzanak. Jóllehet a művészeti központ már több mint 40 éve ad otthont szabadtéri rendezvényeknek, az utóbbi években a koncertprogramok összeállításánál a szórakoztatás mellett kiemelt szempontként jelent meg a közösségépítés is. A Lincoln Center programszervező kurátorai egy-egy napra akár négy különböző előadást is beterveznek, hogy az egymástól eltérő közösségek kapcsolatba lépve egyetlen egységes közönséggé kovácsolódjanak össze, miközben saját zenei örökségükön kívül másokéval is megismerkednek. Olyan közösségi partnerekkel együttműködve, mint a Caribbean Cultural Council (Karibi Kulturális Tanács), a Chinese American Arts Council (Kínai-Amerikai Művészeti Tanács), a New Orleans-i Ponderosa Stomp és a Center for Traditional Music and Dance (Hagyományos Zene és Tánc Központja), „Lincoln Center a szabadban” programsorozat fő célja, hogy összehozza az embereket, és ezáltal megszüntesse a sok városlakót sújtó „nagyvárosi elszigetelődést”.

 

Szentivánéji Szving

New York legforróbb szabadtéri táncestje immár 25 éve vonzza a táncolni vágyó közönséget, akik a legjobb helyi, hazai és nemzetközi zenészek vérpezsdítő muzsikájára rophatnak a csillagos ég alatt. Az alacsony árú belépőjegyekért táncleckéket is lehet venni, a Lindy Hoptól kezdve a merengue-én és a charlestonon át a hustle-ig a legváltozatosabb stílusokban. A „Szentivánéji Szving” résztvevői örömmel táncolnak hozott, vagy ott megismert partnereikkel. A Lincoln Center közösségi oldalára feltöltött képeken és videókon csupa boldog mosolyt látunk a mindenféle rendű és rangú emberek arcán. A közösségi tánc, mint a kreatív önkifejezés és részvétel egy formája, összehozza a családokat, a szomszédokat, sőt a tökéletes idegeneket is.

 

A hajléktalanszállók fiatal lakói

A művészet azon felül, hogy egybefogja a különféle közösségeket, a társadalom peremére szorult emberek integrálásának is fontos eszköze.

A Lincoln Center a helyi szociális szolgáltatókkal együttműködve művészeti programokat kínál a hajléktalan szállásokon és menhelyeken élő 6-12 éves gyermekek részére, valamint esti előadásokat és workshopokat szervez az átmeneti szállásokon lakó gyermekek és családjaik részére a Lincoln Center oktató-nevelő művészeinek bevonásával.

Különösen megható, ahogy a gyerekek nyilatkoznak ezekről a programokról:

„Álmomban se gondoltam volna, hogy egyszer a Lincoln Centerből eljönnek hozzánk beszélgetni, és még előadást is tartanak. Óriási élmény volt a mai nap.” – Teresa, 11 éves

„Meglepődtem, hogy a Lincoln Centerből meglátogattak minket, és Afrikában élő emberekről meséltek.” – Eric, 10 éves

„A mesemondó igaz történeteket mesélt nekünk, amitől nagyon jól éreztem magam.” – Sonia, 8 éves

„Nagyon élveztem, hogy igazi énekesekkel és együttessel írhattam egy dalt.” – Maliaki, 7 éves

„Szeretek híres énekesekkel zenét hallgatni és pizzát enni.” – Zion, 6 éves

 

Ifjúsági börtönprogram

A Lincoln Center együttműködést alakított ki a Passages Academyvel, amely oktatást és tanácsadást nyújt a zárt vagy nyitott büntetés-végrehajtási intézetekben vagy kihelyezett intézményekben élő 18 éves vagy annál fiatalabb tanulók számára, azzal a céllal, hogy a bebörtönzött fiatalokat is bevonja a művészetekbe. A partneri program legfőbb törekvése az, hogy a résztvevők sikerélményeket szerezzenek, ami növeli a közösségbe és az iskolába való visszaintegrálódásuk esélyeit. A program két oktató művész és egy mesemondó által vezetett félnapos foglalkozásokból áll, melynek során a diákok saját történeteiket is megírják és előadják.

 

Színházi élmény autista gyermekeknek

A Lincoln Center Oktatási Intézete megrendelésére készül az Up and Away című immerzív (’belemerítő’) színházi produkció, amely kimondottan az autisztikus spektrum zavarral küzdő fiatalok és gondozóik számára komponált zenei betéteket tartalmaz. A projekt 2015 őszén indul a Trusty Sidekick Theatre Company közreműködésével. A produkcióban lesz bábelőadás, élő zene és interaktív játékok, így az autista fiatalok és családjaik biztonságos és elérhető közegben élhetik át az élő színházi előadás varázsát.

 

Legyen a művészetekhez való hozzáférés fenntartható és megismételhető !

Az olyan új programokkal, mint a „Családok a Lincolnban”, a „Költészet a Lincolnban”, „A Lincoln Center házhoz jön” vagy „A Lincoln a kerületekért”, valamint a digitális média fejlesztésekkel és egyéb közösségépítő kezdeményezésekkel a Lincoln Center azokat az embereket igyekszik elérni, akiknek társadalmi, pénzügyi és földrajzi helyzete, kora vagy fizikai állapota másként nem tenné lehetővé, hogy részesüljenek a művészetek nyújtotta élményekből. „Hiszünk abban, hogy a művészet minden életteli, erős és virágzó közösség egyik sarokköve” – fogalmazott Jed Bernstein, a Lincoln Center elnöke.

Ezeket a kibővített közösség-centrikus programokat az intézmény magán és vállalati filantróp forrásokból, a tehetősebbek önkéntes adományaiból, szerény városi önkormányzati támogatásból valamint a művészek és zeneszerzők által ingyen vagy alacsony áron átadott licencek útján finanszírozza. A programok sikerének kulcsa minden esetben az olyan stabil, jól működő helyi partnerek bevonása, mint a Manhattani Gyermekmúzeum, a közkönyvtárak, az Amsterdam Houses Tenant Association, a Bronx Fathers Taking Action vagy a United Neighborhood Houses, amelyek megkönnyítik a helyi közösségek és támogatásra szoruló csoportok elérését.

Érdekes lenne megvizsgálni, hogy az amerikai NEA által meghatározott három hátráltató tényező – kisgyermek a családban, a helyszín megközelítésének nehézségei és a társadalmi elszigeteltség – vajon más országokban is korlátozza-e a művészeti életben való részvételt. Ha így van, akkor a Lincoln Center által kezdeményezett programok és stratégiák máshol is hatékony eszközt jelenthetnek a művészeti életben való részvételi arány növelésére és egyéb sürgető társadalmi szükségletek kielégítésére.

 

Fordította: Rupp Anikó

Címkék