A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Paganini leghitelesebb tolmácsolója játszik vonósnégyesével a Zeneakadémián

2017. október 3.

Salvatore Accardo-t nemzedéke legnépszerűbb hegedűművészének tartják, technikáját Paganini-hez hasonlítják. A Bartók Világverseny és Fesztivál zsűrijének elnöke ezúttal vonósnégyesével, a Quartetto Accardóval érkezik és ad koncertet október 8-án. Az olasz szerzők darabjait bemutató esten Boccherini, Verdi és Respighi műveit szólaltatják meg.

A Paganini művek virtuóza nem először koncertezik Magyarországon, játékának hangzásvilága és elsöprő ereje lenyűgözi mind a közönséget, mind a kritikusokat. Accardo háromévesen ismerkedett meg a hegedűvel, első óráit hatévesen vette, tizenhárom évesen Paganini Capriccióinak előadásával robbant be a zenei köztudatba, és több mint hat évtizede állandó szereplője az olasz és a nemzetközi zeneéletnek. A karmesterként is aktív hegedűművész számára olyan zeneszerzők komponáltak műveket, mint Donatoni, Piston, Piazzolla vagy Xenakis.

 

Salvatore Accardo

 

Kamarazene iránti elkötelezettségének hatására 1992-ben alapította meg saját vonósnégyesét, a Quartetto Accardót. A felvonultatott olasz szerzők közül művész- és zenészcsaládból származó Boccherini közel száz vonósnégyest komponált (leelőzve ezzel Haydnt is), ezek közül az op. 33-as sorozat e-moll darabja hangzik fel a Zeneakadémia Nagytermében. Ezt követi a nagyszabású szimfonikus műveiről ismertté vált Respighi egyik legdrámaibb darabja, az Il Tramonto, amelyben Shelley A naplemente című versét –szerelmesek egymásra találásának és elválásának történetét – zenésíti meg. Az operák érzelmi erejével ható kamaradarab szólóját Sümegi Eszter (szoprán) Érdemes és Kiváló művész interpretálja. A koncertet Verdi egyedülálló e-moll vonósnégyese zárja, amelyről a tisztán hangszeres műfajokban nem igazán gyakorlott szerző annak idején így nyilatkozott: „Nem tudom, hogy a vonósnégyesem szép-e vagy csúnya, de abban biztos vagyok, hogy valóban egy vonósnégyest komponáltam!”

A koncert után pódiumbeszélgetésre is várják az érdeklődőket. A Kóda sorozat vendége Salvatore Accardo, a moderátor Tóth Endre.