A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Schubert csúcsművei Kemenes András és Palojtay János jótékonysági koncertjén

2015. április 23.

Kemenes András, a Zeneakadémia zongora művésztanára és egykori tanítványa, Palojtay János június 14-én a Zeneakadémia Nagytermében ad jótékonysági négykezes estet a kárpátaljai rászorulókért.

A jótékonysági koncert gondolatáról, műsoráról és kulisszatitkairól Könyves-Tóth Zsuzsanna kérdezte a két művészt.

Kemenes András és Palojtay János zongoraestje

 

Palojtay János: András keresett meg engem a koncert ötletével. Egyébként a nővérem nagyjából húsz embernek írta meg azt a levelet, amelyben a Kárpátalján élő magyarok nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet, és amelynek a végén azt kérte, hogy aki teheti, ossza meg – üzenete hihetetlen sebességgel terjedt az interneten.

Kemenes András: Így jutott el hozzám is;amikor olvastam Palojtay Márta levelét, rögtön éreztem, hogy tennem kell valamit, a név láttán pedig persze rögtön János jutott az eszembe. Úgy gondoltam, esetemben talán nem az ételosztás a leghatékonyabb segítség (bár erős volt a kísértés), hanem valami olyasmi, amihez jobban értek – így jött a jótékonysági négykezes est ötlete.Ha egy koncerttel másokon tudunk segíteni, miért ne vállalnánk?

P. J.: Nővérem – aki húsz éve él Kárpátalján családjával – nem olyan ember, akinek gyököt kell vonni a mondandójából, és egészen megdöbbentő, amit az ottani viszonyokról mesélt. Már most volt olyan, hogy konkrétan az éhhaláltól mentett meg embereket az adományul érkező pénz.

K. A.: A koncert bevételét a Ferences Alapítvány fogja eljuttatni a rászorulókhoz, mi közvetlenül nem is követjük a befolyt összeg útját. De úgy gondolom, már akkor is sikeres az akciónk, ha fel tudjuk hívni mások figyelmét arra, hogy segítsenek. Mi pedig beérjük annyival, hogy jól érezzük magunkat a színpadon.

A teljes interjú a ferencesek.hu-n olvasható el, a június 14-ei koncert részletei - és jegyvásárlási lehetőség - az alábbi hivatkozásra kattintva érhetők el.