Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Zeneakadémisták rivaldafényben

2015. április 24.

Az Újbudai Kulturális Intézet művészeti központjában a 2015/16-os évadban koncertsorozat keretében mutatkozhatnak be a Zeneakadémia legkiválóbb növendékei.

A Rivaldafény című sorozatban a népzene, a vonós, a zeneszerzés, a billentyűs és akkordikus hangszerek, az egyházzene, az ének, a fúvós és a jazz tanszékek, valamint a kamarazene műhely hallgatói is fellépési lehetőséget kapnak a tavaly megnyílt Csontváry Művészeti Udvarházban. Az Újbudai Kulturális Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem között létrejött együttműködési megállapodást, és a koncertsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón – melyen a Zeneakadémia hallgatói működtek közre – Preisinger Éva intézetigazgató elmondta: az együttműködés ötlete Perényi Eszter hegedűművésztől, a Zeneakadémia tanárától származik, aki Perényi Miklóssal és Jandó Jenővel együtt a Csontváry Művészeti Udvarház tavaly szeptemberi megnyitó hangversenyén lépett fel.
 


"Eszter ekkor említette, milyen jó hely lenne ez arra, hogy a zeneakadémisták egy-egy verseny előtt bejátszhassák magukat, és egyúttal bemutatkozási lehetőséget kapjanak a nagyközönség előtt. Mi örömmel fogadtuk az ötletet " – mondta el Preisinger Éva, s hozzátette, az első mintakoncert 2015. május 16-án lesz, szeptembertől pedig havi rendszerességgel következnek majd a kamarazenei hangversenyek. Egy-egy koncert fellépőit több tanszék adja majd össze, a műsort pedig egy koncepcióra felfűzve szerkesztik meg – tette hozzá az igazgató, hozzátéve, hogy a fellépők kiválasztása, és a sorozat szakmai gondozása a Zeneakadémia feladata. A koncertsorozatot felvezető sajtótájékoztatón, melyen részt vett dr. Kupper András, a Zeneakadémia kancellárja is, dr. Vigh Andrea rektor bejelentette, hogy a sorozat művészeti vezetője az ötletgazda, Perényi Eszter lesz.
 


A 2014 szeptemberében megnyílt Csontváry Művészeti Udvarház 200 személyes színház- és hangversenyteremmel várja közönségét a Bartók Béla út 32. szám alatt, a Hadik Kávéház közelében. Újbuda friss művészeti centrumát az európai uniós támogatással 2011-ben elindított Újbuda Kulturális Városközpont program utolsó fontos elemeként adták át. Az udvarház névadójának azért éppen Csontváryt választották, mert műterme – ahol a festő élete utolsó évtizedét töltötte itt 1919 nyaráig – a szomszédos házban volt.

 

MTI/Zeneakademia.hu

Fotók: Újbudai Kulturális Intézet

Címkék