Berlinben, Bécsben és Varsóban jártak a nemzetközi Bartók-135 programsorozat résztvevői

2016. december 22.

Újabb állomásokkal bővült a bartóki életművet ünnepi rendezvényekkel méltató helyszínek köre: az egyetem oktatói és hallgatói Berlinben, Varsóban és Bécsben jártak, hogy műhelymunkájuk során tárják fel és koncerteken mutassák be a bartóki zenevilágot.

Berlinben két eseményen is, hiszen a város mindkét vezető művészeti egyetemével szervezett közös programot a Zeneakadémia.  November 29. és december 1. között a Hanns Eisler Zeneakadémián Csalog Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének tanára tartott mesterkurzust Prof. Brigitte Wollenweber növendékeinek Bartók műveiből, valamint a bartóki hagyomány kapcsán Ligeti és Kurtág műveiből. A kurzust zárásaként a Studio Saalban Csalog Gábor a Hans Eisler Zeneakadémia hallgatóival közös koncerten mutatta be a tárgyalt darabokat a szélesebb közönség előtt is. A berlini program másik állomásaként Almási-Tóth András, az Ének Tanszék docense, az Universität der Künste Berlin diákjainak tartott az interpretációt és a megértést segítő mesterkurzust Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájáról és dalairól.

December 2-3. között Varsóban a Fryderyk Chopin Zeneakadémia vendégeként Eckhardt Gábor zongoraművész tartott kétnapos mesterkurzust Bartók zongoraműveiből, melyet „a Mikrokozmosz, és a népi motívumok Bartók zongoraműveiben” című előadása kísért. A népszerű és szakmailag rendkívül sikeres esemény még szorosabbra fűzte a két jelentős intézmény közti szálakat, s együttműködésüket további közös projektek során is kamatoztathatják majd.

A Zeneakadémia igen szoros kapcsolatot ápol bécsi partnerével, az Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien akadémiával, így a Bartók-esemény megvalósítása során külön öröm volt, hogy a két intézmény közös koncerten méltathatta a zeneszerző munkásságát. Ennek jegyében Borbély László és Dani Imre zongoraművészek utaztak az osztrák fővárosba, hogy december 13-án a bécsi magyar nagykövetség koncerttermében szólaltassák meg a kiválasztott darabokat. Az est különlegességét a változatos műsor és az előadás módja adta: a bécsi művészek (Katarina Andjelkovic, Kuan-Wie Huang, és a Simply Quartet tagjai) játszottak Bartók műveket, míg a magyar vendégek Bartókkal kortárs szerzők, Berg, Schönberg és Strauss egy-egy darabját szólaltatták meg.     

A programsorozatról és állomásairól ide kattintva lehet bővebben olvasni.