Tiszteletbeli Patrónus kitüntető címet adományozott Vigh Andrea a szapporói Kitara Központnak

2017. április 25.

Jubileumi gálakoncerttel ünnepelte a Liszt Academy Seminarium 20. évfordulóját a szapporói Kitara Koncertközpont és a Zeneakadémia.

A jubileum alkalmából Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a Tiszteletbeli Patrónus kitüntető címet adományozta a Kitara Koncertközpontnak Japánban végzett kiemelkedő kultúraközvetítő tevékenységéért és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hírnevének ápolásáért. A gálakoncerten az egyetem legnevesebb művésztanárai, Vigh Andrea, Falvai Sándor, Lantos István és Perényi Miklós idézték meg a Zeneakadémia szellemiségét, ezzel ünnepelve a két évtizedes múltat és köszöntve a jövő együttműködését.

 

 

A gálakoncert előtt az egyetemi delegáció meglátogatta Szapporo város polgármesterét, Katsuhiro Akimoto urat és helyettesét, hogy kifejezzék köszönetüket a város húsz éve fennálló, töretlen támogatásáért. Az 1997 júliusa óta évente megvalósuló szeminárium keretében az egyetem kiemelkedő tanárai Hokkaido szigetére utaznak, hogy mesterkurzusokon, előadásokon és koncerteken mutassák be a Zeneakadémia világhírű örökségét, több évtizedes zeneoktatási hagyományát a Japánból érkező diákoknak. A szeminárium kiemelkedő szakmai színvonalát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a legjobb hallgató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében szólókoncerten léphet fel.

 

 

A szeminárium programja időközben egy előfelvételivel bővült ki, így a legtehetségesebb japán hallgatók a következő tanévtől a Zeneakadémia hallgatóivá válhatnak. Az elmúlt húsz évben több, mint hétszáz hallgató vett részt a szemináriumon és több mint száz japán hallgató teljesítette sikeresen az előfelvételit, így nem túlzás azt állítani, hogy a szeminárium a Zeneakadémia egyik legfontosabb nemzetközi együttműködésévé vált.