Liszt-kukacok Akadémiája – Ifjúsági programok a Zeneakadémián

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a Gangnam style, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazz-zel.

A „Liszt-kukacok Akadémiája” fedőnév alatt működő zeneakadémiai ifjúsági programok célja nem az, hogy muzsikusokat neveljünk, hanem az, hogy felépítsük a jövő közönségét. Hogy azoknak a gyerekeknek, akik a Goldberg-variációkat hallják otthon, további csodákat mutassunk meg ebből a végtelen szellemi univerzumból, azokat pedig, akik Lady Gaga hangzó árnyékában nőnek fel, elkalauzoljuk másféle zenei tájakra. A Zeneakadémia ifjúsági programjainak alappillérét a heti rendszerességű kiscsoportos foglalkozások adják, amelyek az általános iskola 1–4. osztályos gyermekeinek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetjük meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatjuk be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatjuk őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépíttettük Lego-kockákból a méretarányos Nagytermet, s a gyerekek eljátszhatják a Lego-figurákkal, hogy hová érkezik a művész, miként készül a művészszobában, közben hogyan gyülekezik a közönség, és így tovább.

A 10–15 éves korosztálynak szól a Solti Teremben és a Nagyteremben rendezett koncertsorozat, ahol 2018 őszén az „Isteni zenékkel” foglalkozunk, a különböző vallások muzsikájának sokszínű hagyományerdejébe merészkedünk, a legkülönbözőbb vidékek szertartásaiba pillantunk bele – természetesen értő idegenvezetéssel. A középkori egyházi zene, az arab, görög, óorosz rituális dallamok, a spirituálék és gospelek színes világa, és Ázsia különös ritmusai mind-mind helyet kapnak ebben a válogatásban, Mona Dániel segítségével pedig a gyerekek számára is  érhetővé, befogadhatóvá válnak.

Sokan úgy gondolják, hogy a zene puszta szórakozás. Nincs igazuk. Ember mivoltunk lényegére tanít, s ezért aligha lehet elég korán kezdeni a vele való megismerkedést. 

További részletek: http://zeneakademia.hu/junior

https://www.facebook.com/lisztkukacokakademiaja/

 

Szűrés

2018 október

7 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája – Isteni zenék

Templomok, csillagok, himnuszok

10-15 éveseknek
Solti György Kamaraterem

2018 november

11 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája – Isteni zenék

Népek, rítusok, férfiak

10-15 éveseknek
Solti György Kamaraterem

2018 december

2 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája – Isteni zenék

Hívők, színek, ritmusok

10-15 éveseknek
Solti György Kamaraterem

16 11.00
*
Liszt-kukacok Akadémiája – Isteni zenék

Gongok, vitorlák, csavarok

10-15 éveseknek
Solti György Kamaraterem