Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Bánatdalok

2020. november 17. 19.00-20.00

Solti terem

Bánatdalok A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Rajk Judit habilitációs koncertje

Tavaszról elhalasztott koncert

Rajk Judit énekművész, a Zeneakadémia tanára különös érzékenységgel megkomponált habilitációs koncertjének műsora a halál, az elmúlás és az emlékezés lelki és filozófiai kérdéseire próbál választ, megnyugvást adni három tételben, Schubert, Brahms, Liszt és Sosztakovics mellett Kurtág György, Jeney Zoltán és Balogh Máté műveivel. A koncert vázát e három magyar zeneszerző Rajk Judit és zongorista kamarapartnere, Borbély László számára komponált művei alkotják, köztük Jeney Zoltánnak, a Zeneakadémia nemrég elhunyt professzorának legutolsó kompozíciói, valamint Kurtág György Tandori Dezső halálára írt és 2019-ben bemutatott op. 50-es nagyobb formátumú, kamara-összeállítású dalciklusa. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanáraként is ismert énekművész által előadandó dalok szinte mindegyike az ősi, gregorián énektradíciókra épül, különös egyszólamúságával, kantilénáival és recitatív monológjaival, a szöveggel elválaszthatatlan egységben.

Sírversek

Jeney: Rajk László vízjele (2019)
Jeney: „Én imádottam...” – részlet a Halotti szertartásból (Weöres Sándor versére, 1995/2007/2018)
Liszt: Le Crucifix S.342 / LW. K9 (Victor Hugo, 1879/83)
Jeney: Ha nincs mit tenni – Esterházy Péter emlékére (Tandori Dezső versére, 2016)
Jeney: „Was hast du verborchen?” Epitaphium Ildikó Vékony (2017)
Jeney: Emlékszem (Tandori Dezső versére, 2019)
Jeney: Kurtág Márta (1927–2019) vízjele (2019)

 

Bánatdalok

Schubert: A halál és a lányka, D. 531 (Matthias Claudius versére, 1817)
Kurtág György: Három régi felirat, op. 25 – 3. Sírkereszt a Mecseknádasdi temetőben (1992)
Balogh Máté: Wenn dein Mütterlein... (Friedrich Rückert versére, 2014)
Schubert: A vándor éji dala I., D. 224 (Johann Wolfgang von Goethe versére, 1815)
gregorián vigasztaló ének

 

A hamleti megengedés

Brahms: Öt Ophelia-dal, WoO 22 (Shakespeare: Hamlet IV. felvonás 5. jelenete, 1873)
Sosztakovics: Hamlet beszélgetése a lelkiismeretével, op. 143/3 (Maria Cvetajeva versére, 1967)
Jeney: Ami eldől, nem áll / Egy modern Hamlet-fordítás (Tandori Dezső versére, 1998)
Kurtág György: …elszunnyadni, - semmi több…, op. 50 – Nyolc dal Tandori Dezső verseire, Rajk Juditnak és a bemutató művészeinek ajánlva (2019-2020, a 8. dal ősbemutatóként hangzik el) – 1. a hamleti megengedés, 2. riadókészültség, 3. a hamleti megengedés [alio modo], 4. …félrenéztem…, 5. [scala enigmatca di Verdi], 6. én-is – te-nem… [dramalet], 7a Pre-mikroludium, 7b ima, régi esti – in memoriam Szép Ernő, 8. T. D. „Utolsó” vers. Lenni

 

Rajk Judit (ének), Borbély László (zongora)
Közreműködnek: Rácz József (hegedű), Schlanger Tamás (ütőhangszerek), Varga Abigél (asszisztencia)

 

Rajk Judit énekművész, a Zeneakadémia tanára különös érzékenységgel megkomponált habilitációs koncertjének műsora három tételben a halál, az elmúlás és az emlékezés lelki és filozófiai kérdéseire próbál választ, megnyugvást adni, Schubert, Brahms, Liszt és Sosztakovics mellett Kurtág György, Jeney Zoltán és Balogh Máté műveivel. A koncert vázát e három magyar zeneszerző Rajk Judit és zongorista kamarapartnere, Borbély László számára komponált művei alkotják, köztük Jeney Zoltánnak, a Zeneakadémia nemrég elhunyt professzorának legutolsó kompozíciói, valamint Kurtág György Tandori Dezső halálára írt és 2019-ben bemutatott op. 50-es nagyobb formátumú, kamaraösszeállítású dalciklusa. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanáraként is ismert énekművész által előadandó dalok szinte mindegyike az ősi, gregorián énektradíciókra épül, különös egyszólamúságával, kantiléniáival és recitatív monológjaival, a szöveggel elválaszthatatlan egységben.

 

Az eseményre az április 30-ra váltott jegyek és bérletek érvényesek.

Rendező:

Zeneakadémia Doktori Iskola

Jegyár:

Díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában, a koncert előtt egy hónappal