A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Támogatási módok

→ Non-profit szervezetek

→ Végrendelkezés

→ Endowment

→ Szponzoráció

→ Mecenatúra

→ Partnereink

→ 1%

 

Az egyetem támogatása non-profit szervezeteken keresztül

Az Egyetem alapítványai kétféle támogatást fogadnak el: az Egyetem által szabadon felhasználható, illetve célzott támogatást, amelynél az adományozó határozza meg a célokat, amelyre az összeget az Egyetem fordíthatja. Az Egyetem számára különösen értékesek a szabadon felhasználható támogatások, hiszen ezek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az intézmény a legégetőbb, és legnagyobb szükséggel küzdő területeken használja fel az adományokat. Az Egyetem által meghatározott aktuális támogatandó projektek segítséget nyújtanak szponzorainknak azon célok meghatározásában, amelyek a leginkább igénylik a pénzügyi segítséget.

A Zeneakadémia mellett két non-profit szervezet működik.

Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület a zeneakadémiai hallgatók és oktatók támogatását tekinti elsődleges feladatának. A civil szervezet 1997-ben a Zeneakadémia támogatására alakult. Célja megőrizni és javítani e világszínvonalú intézmény versenyképességét. A kuratórium évente 2 alkalommal biztosít pénzügyi támogatást diákok ösztöndíjához, nemzetközi versenyeken, mesterkurzusokon történő részvételéhez, hangszervásárlásaihoz.

Zeneakadémia Alapítvány eddigi tevékenységével nagymértékben segítette és segíti az egyetemet és annak hallgatóit. Több milliót költött számítógépek, másológépek, bútorok és egyéb berendezési tárgyak beszerzésére. Az alapítványhoz beérkezett támogatásokból került felújításra a nagyterem padlózata és székeinek kárpitja is. Szintén támogatásokból sikerült a földszinti aula műanyag borítását és a lépcsők újra csiszolását elvégeztetni, valamint a nagytermi orgonát felújíttatni.

 

Végrendelkezés

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet számos esetben jelölték már meg a hagyaték egészének, vagy annak bizonyos részének örököseként. Gyűjteményeinket, hangszerállományunkat növelték hagyatéki tárgyak, amelyek méltó örököseként az Egyetemet jelölték meg örökhagyók. Az Egyetem javára szóló végrendelkezés biztosítja, hogy a vagyon, vagy egyes vagyontárgyak, amelyeket egy élet során gyűjtöttek össze zeneszerető támogatóink megfelelő helyre kerüljenek.

 

Endowment

A Génie Oblige Alapítvány megkezdte egy ún. endowment gyűjtését. Az ide befolyt összegeket az alapítvány kizárólag befektetésekre használja fel, és az így keletkezett jövedelmet fordítja az Egyetem támogatására. Jogutódja, a Zeneakadémia Baráti Köre Alapítvány változatlan formában folytatja ezt a tevékenységet.

 

Szponzoráció

A céges szponzorációval kapcsolatos megkereséseket a Kommunikációs, marketing és médiatartalom-fejlesztési igazgató fogadja, változatos és egyedi lehetőségeket kínálva a vállalati szféra számára.

 

Kapcsolat:

Torda Júlia
kommunikációs igazgató

kommunikacio[kukac]zeneakademia.hu

 

MECENATÚRA

Baráti Kör

A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület civil szervezet, amely 1997-ben a Zeneakadémia támogatására alakult. Célja megőrizni, és javítani e világszínvonalú intézmény versenyképességét. Az Egyesület mellett működik a Zeneakadémia Baráti Köre Alapítvány, amely 2011-ben egyesült a korábban a Zeneakadémiát támogató "Génie Oblige" Alapítvánnyal.

A Baráti Kör legfontosabb feladatának azt tartja, hogy hozzájáruljon az Egyetem növendékeinek tanulmányi és szakmai fejlődéséhez. A kuratórium évente három alkalommal biztosít pénzügyi támogatást diákok ösztöndíjához, nemzetközi versenyeken, mesterkurzusokon történő részvételéhez, hangszervásárlásaihoz.

A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület

 • Bírósági nyilvántartásba vételi szám: 16Pk.60.707/1997 7664 sorszám alatt
 • A társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről rendelkező jogerős bírósági határozat száma, kelte: 16Pk.60707/1997/2, 1997.07.29
 • A társadalmi szervezet nyilvántartási száma: 7664
 • A közhasznú szervezetté minősítés száma: 16Pk.60707/1997/9
 • Adószám: 18160219-2-42
 • Számlaszám: UniCredit Bank: 10918001-00000414-18950022 számú (HUF)

További információ a Zeneakadémia Baráti Köre honlapján.

 

Zeneakadémia Alapítvány

 • Alapító: Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára.
 • Székhely: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
 • Iroda: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 35. (309. szoba)
 • Bejegyzés: 1996. szeptember 16., szám: 6298.
 • Adószám: 18156515-2-42
 • Számlaszám: 11707024-20378884

A Kuratórium tagjai:

 • Dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes (a kuratórium elnöke)
 • Dr. Halmai Katalin operaénekes, egyetemi docens
 • Balassa Mariann alapitványi koordinátor (a kuratórium titkára)
 • Tordáné Dr. Petneházy Judit ügyvéd
 • Tóth Péter zeneszerző
 • Zempléniné Csánky Emília oboaművész, habilitált egyetemi docens
 • Józsa Judit
 • Dobozy Borbála Zsuzsanna
 • Szalai András József

Az alapítvány célja a Zeneakadémia épületének és berendezéseinek felújítása, karbantartása és hozzájárulás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem működési költségeihez. Az alapítvány támogatja a kiváló képességű hallgatók tanulmányútjait, továbbá a tehetségek részvételét versenyeken, mesterkurzusokon, tanulmányutakon. Pályázati úton járul hozzá az Egyetem hagyományainak ápolásához korábbi kiemelkedő tanáregyéniségek, oktatók pályafutásának bemutatásával, kiállítások rendezésével, hagyatékok gondozásával, továbbá díjak, ösztöndíjak alapításával.

 

Partnereink

A Zeneakadémia fenntartói:
A Zeneakadémia vagyonkezelésében álló állami ingatlanok tulajdonosa:
A Zeneakadémia a Konzervatóriumok, Zeneakadémiák és Zeneművészeti Főiskolák Európai Szövetségének tagja (AEC)
 A Zeneakadémia támogatói: 
 
 
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatója:

 

A személyi jövedelemadó 1%-a

Ha szeretné támogatni a Zeneakadémiát céljai megvalósításában, tehetséges diákjait a művészpályára való felkészülésben, minél több koncert megrendezését, ahol a tehetségek megmutathatják magukat, kérjük rendelkezzen személyi jövedelemadójának 1%-val a Zeneakadémiát támogató alapítványok és egyesület egyikének javára!


Támogatási lehetőségek:

Zeneakadémia Alapítvány 1996 óta segíti a Zeneakadémia munkáját. A hallgatók támogatásán túl célja a Zeneakadémia hagyományainak ápolása, emlékeinek megőrzése. Tevékenységük részletesebb leírása, a kuratórium tagjainak névsora feljebb található.
Amennyiben úgy döntenek, hogy adójuk 1 %-ával a Zeneakadémia Alapítvány tevékenységét segítik, a rendelkező nyilatkozatra a 18156515-2-42 adószámot írják.

A Zeneakadémia büszke arra, hogy felügyelete alá tartozik a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont. A múzeumi tevékenységet, Liszt emlékének ápolását, nemzetközi színvonalú kutatómunkájukat, a Liszt évhez kötődő események megrendezését, kiadványok létrehozását támogatja saját alapítványuk, a Liszt Múzeum Alapítvány, melynek adószáma: 18060786-1-42

Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület elsődleges célja a kiemelkedően tehetséges, rászoruló hallgatóink támogatása, ösztöndíjak odaítélése, nemzetközi versenyeken történő bemutatkozások elősegítése, szakmai projektekhez támogatók szerzése. 
Amennyiben úgy döntenek, hogy adójuk 1 %-ával a Baráti Kör tevékenységét segítik, a rendelkező nyilatkozatra a 18160219-2-42 adószámot írják.