Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

kamara.hu

A kamara.hu hosszú múltra tekint vissza. Járva a világ különböző zenei fesztiváljait, több mint 10 évvel ezelőtt született meg bennünk a gondolat, hogy Budapesten is útjára indítsunk egy olyan fesztivált, amelynek a kamarazenélés áll a középpontjában. Az a zenei attitűd, amely számunkra a zenélés abszolút kiindulópontja, és amely hozzáállást olyan óriási muzsikusoktól kaptuk útra valóul, mint Kurtág György, Rados Ferenc, Schiff András és Végh Sándor. A velük való rendszeres közös zenei felfedező út ráébresztett minket a kamarazenélés hatalmas jelentőségére, ember és közösségformáló erejére. Első kamarazenei fesztiválunkat a legendás koncertrendező segítségével Strém Kálmánnal sikerült megvalósítanunk. 

 

Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek, a fesztivál művészeti vezetői 
(fotó: Kondella Misi)

 

Már a kezdetekkor éreztük, hogy számunkra mennyire fontos egy „üzenet” közvetítése közönségünk felé. Ennek megvalósításához a zene mellett a társművészet irodalom felé fordulva, egy-egy jelentős mű segítségével sikerült még teljesebb képet alkotni. Így lett első kamarazene fesztiválunk címadója Stefan Zweig  A tegnap világa című alkotása. Ezt minden évben újabb tematikus sorozat követte. A 2015-ös év mégis egy fordulópont volt számunkra, mert az előző évek sokféle helyszínei után a Zeneakadémia adott méltó otthont fesztiválunknak. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy haza találtunk, hiszen ennek az épületnek a falai között még kisgyermekkorunkban indult zenei pályafutásunk, és most ide visszatérve a világ legjelentősebb művészeit társul hívva egy olyan szigetet tudtunk kialakítani, amely maximálisan tükrözi Ars Poeticánkat. Sorozatunk nevet is kapott, és így a kamara.hu minden év november harmadik hetében kerül megrendezésre. Az előző évek tapasztalatai összegződtek a kamara.hu-ban, így fesztiválunkat egy nagyon koncentrált formában tudjuk megvalósítani. Hogy még teljesebb képet alkothassunk az adott témáról, az 5 koncert mellett minden évben egy gyerekeknek szóló előadással és egy irodalmi beszélgetéssel gazdagítottuk sorozatunkat. 

Egy tematikus kamarazenei fesztivál szerkesztése mindig különleges kihívás a művészek számára. Körbejárni egy adott témát annak végtelen asszociációs lehetőségeivel, megtalálni a zenén belül a társművészetek segítségével azokat a legfontosabb pontokat, amely mindannyiunkat együtt és tovább gondolkodásra ösztönöznek, újra és újra egy egészen varázslatos világ kapuit nyitja meg előttünk.

Számtalan külföldi és hazai fellépéseink által nagyon szerencsés helyzetben vagyunk. Fesztiválunkra folyamatosan olyan művészbarátainkat tudjuk meghívni, akik a világ zenei élvonalához tartoznak, hangszerük egyedülálló képviselői, a legrangosabb koncerthelyszínek fellépői. Ennek ellenére a mi kamarazene fesztiválunkon a hangsúly mégsem az előadók személyén és a sztárlistán van, hanem az adott téma üzenetén, és azon hogy ezt az üzenetet a közös zenei gondolkodás és összetartás erejével, önmagunk és közönségünk számára a legkomplexebb módon tudjuk közvetíteni. 

 

Simon Izabella és Várjon Dénes