Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Alpaslan Ertüngealp

2015. november 3.

Karmester

1969-ben született Isztambulban. Zenei tanulmányait hatéves korában kezdte, és hamarosan az isztambuli konzervatórium zongora szakos növendéke lett. Középiskoláit követően (a közismereti képzést az isztambuli német kéttannyelvű iskolában végezte) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára nyert felvételt. Zongora szakon 1993-ban diplomázott, két évvel később megkezdett karmesteri tanulmányait pedig 2000-ben fejezte be, mindkettőt Summa Cum Laude eredménnyel. Tanárai Lukács Ervin és Gál Tamás voltak.

A Magyar Televízió 9. Nemzetközi Karmesterversenyén 1998-ban harmadik helyezést ért el. Egy évvel később Szentpétervárott a 3. Nemzetközi Prokofjev Karmesterversenyen szintén III. díjat nyert, 2002 novemberében pedig első díjat kapott az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterversenyen.

Első CD-lemeze 1994-ben a Naxos/Marco Polo lemezkiadónál jelent meg. 1998-ban a Török Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi koncerteken három jelentős török mű magyarországi bemutatóját dirigálta. 2004 nyarán az athéni olimpiai játékokkal párhuzamosan megrendezett World Opera Project keretében a bolgár zeneszerző, Vasil Tole Eumenidész című operájának ősbemutatóját vezényelte.

A magyarul szinte tökéletesen beszélő művész a 2000-2001-es tanévben a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének tanára. 2001 és 2004 között a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere, 2004-től 2009. májusi váratlan lemondásáig az együttes zeneigazgatója.

Karmesterként és zongoristaként rendszeresen fellép Törökországban, Európa-szerte és az USA-ban, olyan neves zenekarok és operaházak partnereként, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra, az Ankarai és az Isztambuli Állami Szimfonikus Zenekar, a Teatro Felice di Genova vagy a Komische Oper Berlin.

2011-től Claudio Abbado helyettese és művészeti asszisztense.

Címkék