A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

A Concerto Budapest és a Keller Quartet nyári sikerei

2014. augusztus 28.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazenei műhelyét vezető Keller András irányításával a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest és a Keller Kvartett eredményes külföldi utakat tettek augusztus folyamán.

A Concerto Budapest a Dél-Franciaországi Sisteron Festival keretében 2014. augusztus 8-án adott óriási sikerű koncertet. Liszt 2. magyar rapszódiája, Brahms D-dúr hegedűversenye és Dvořák VIII. szimfóniája után még három ráadást adott a zenekar és Pavel Sporcl szólista. Innen a karmester Keller András és a Keller Quartet a zenekarban játszó többi tagja Kanadába utazott, ahol a Montreali Vonósnégyes Fesztivál nyitókoncertjén léptek fel Mozart-, Ligeti- és Schubert-művekből összeállított műsorral, hatalmas standing-ovation kíséretében. Ezután egyhetes mesterkurzust tartottak fesztivál keretében, majd Buenos Aires-be utaztak, ahol augusztus 19-én a világ legnagyobb és legjobb akusztikájú színházában, a legendás Teatro Colónban adtak telt ház előtt kirobbanó sikerű koncertet. Különleges programjukon J.S. Bach egyik főművét, a Fúga Művészetét ötvözték Kurtág György műveivel.

Keller András és zenésztársai az őszi zeneakadémiai szezonjukat hasonlóan különleges koncerttel indítják szeptember 27-én illetve 28-án, amikor is a Nemzetközi Csajkovszkij-verseny történetének legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai hegedűművész közreműködésével Mendelssohn népszerű koncertje mellett Csajkovszkij talán legbeethovenibb darabját, az e-moll sötétségéből az E-dúr fényébe vezető V. szimfóniát, valamint Witold Lutosławski megrázó, Bartók halálára komponált gyászzenéjét adják elő, két nappal Bartók halálának évfordulója után.