Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

A Concerto Budapest nemzetközi sikerei

2015. február 6.

Tizenhárom telt házas koncertet adott a Concerto Budapest a franciaországi Nantes városában megrendezett La Folle Journée fesztiválon.

Keller András hegedűművész-karmester, az együttes zeneigazgatója elmondta: "Egészen rendkívüli fesztiválról van szó, amely szinte elképzelhetetlen határokat lép át a klasszikus zene terén. Egy Miskolcnál vagy Pécsnél nem sokkal nagyobb vidéki városban, Nantes-ban néhány nap alatt 350 komolyzenei koncertet tartanak, amelyekre idén 155 ezer jegy kelt el. Ez még egy sporteseménynél is jelentős szám lenne. A hangversenyek fő helyszíne a helyi kongresszusi központ, ahol több terem is rendelkezésre áll: a legnagyobb 2 ezer személyes, de vannak 800, 450, 300, 200 fős és kisebb termek is, valamint 3 külső helyszín" – magyarázta a Zeneakadémia Kamarazene Műhelyét is vezető Keller András, hozzátéve, hogy néhány évvel ezelőtt már jártak a fesztiválon, így nagy örömmel tettek eleget az újabb meghívásnak.

Mint mondta, "a lélek és a szív szenvedélye" mottóval megrendezett idei fesztiválon többnyire barokk művek hangzottak el. A Concerto Budapest – melynek tagjai között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem több felsőbbéves hallgatóját, illetve friss diplomás volt zeneakadémistákat is megtalálhatunk – zömében Bach-versenyművekkel készült, és 13 koncertet adott (ebből nyolcat a legnagyobb, 2000 fős teremben), amivel a fesztivál legtöbbet játszó együttese volt. A zenekar január 31-i koncertjét, amelyen Kaczander Orsolya, Klukon Edit és Ránki Dezső volt a szólista, a neves francia tévécsatorna, az Arte élőben közvetítette, s a felvétel online visza is nézhető:

 

 

"Ránki Dezsővel, Klukon Edittel és fiukkal, a Zeneakadémián másodéves Ránki Fülöppel öt hangversenyt adtunk, de többször felléptünk Matan Porat Berlinben élő izraeli zongoraművész-zeneszerzővel is, akit alkalomadtán szeretnék majd bemutatni a hazai közönségnek is. Felléptem a Keller Kvartettel is, szólistaként pedig a Gidon Kremer által 1997-ben alapított Kremerata Baltica kamarazenekar két hangversenyén játszottam" – sorolta Keller András. Elmondása szerint nagy siker és érdeklődés kísérte fellépéseiket, amit egy távol-keleti meghívás is jelez: a tokiói La Folle Journée május elejére már 8 koncertet lekötött a zenekarral, amelyet még további felkérések is követhetnek. A zeneigazgató kitért arra is, hogy a nemrég zárult kínai, a mostani franciaországi turnéjuk, majd az említett májusi tokiói fellépések után a tervek szerint még idén visszatérhetnek Kínába egy újabb koncertsorozatra.

MTI/Zeneakademia.hu

Címkék