Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

A Doktor Faustus áll a Zeneakadémia idei kamarazenei fesztiváljának középpontjában

2023. november 9.

Az ezúttal Thomas Mann regénye köré szerveződő kamara.hu november 16. és 19. között világhírű zenészek koncertjeivel, valamint irodalmi beszélgetéssel és gyermekprogrammal várja a közönséget.

A hat hangverseny fellépői között van Antje Weithaas és Irène Duval hegedűművész, Steven Isserlis csellóművész, Rost Andrea és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, Mácsai Pál és Bánsági Ildikó színművész, Bársony Péter brácsaművész, Csalog Gábor zongoraművész, Mate Bekavac klarinétművész, Palojtay János zongoraművész, Csáki András gitárművész, Johannes Held énekművész, valamint a Merel Quartet.

 

Simon Izabella és Várjon Dénes (fotó: Zeneakadémia/Posztós János)

 

Természetesen fellépnek a fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár is, amely minden évben egy-egy irodalmi mű köré építi a tematikát. Az ideiről, Thomas Mann Doktor Faustusáról úgy fogalmaznak: nemcsak az ördög figurája, ezen keresztül az „ördögi zenék” miatt vonzó egy kamarazenei fesztivál témájának, hanem mert a világirodalom talán legzeneibb regénye. Hiszen az író említi mások mellett Bach, Beethoven, Brahms, Mahler, Mendelssohn, Schönberg, Tartini és Wolf nevét is, logikus tehát, hogy műveik szerepelnek a koncerteken. A repertoár Josquin des Prez motettájától Kurtág György zenéjéig ível, számos darabban felbukkan az ördög figurája (például: Liszt Mefisztó-polkája, Tartini Ördögtrilla-szonátája), megjelenik Goethe alakja (Wolf Goethe-dalaiban), de a regény keletkezéstörténetével összefüggésben terítékre kerülnek a háború borzalmai is.

 

Antje Weithaas (fotó: Giorgia Bertazzi)

 

A Hatszemközt című irodalmi esten a két művészeti vezető Bánsági Ildikó színművésszel beszélget, a november 19-i zárókoncert utáni Kódán pedig Mona Dániel moderátorral idézik fel a fesztivál témaválasztását és az idei tapasztalatokat.

A gyermekeknek szóló Varázshang ezúttal a Piroska és a farkas alapján készült, A kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló című zenés mesével várja a 6 és 12 év közöttieket és családjukat. A művet Anne Dudley Oscar-díjas komponista, illetve szövegíróként Steven Isserlis jegyzi, fellép majd Mondok Yvette (ének), Irène Duval (hegedű), Steven Isserlis (cselló), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora), a meseillusztrátor pedig gyermekük, Várjon Liána.

A Solti teremben és a Kupolateremben zajló 2023-as fesztivál részletes programja a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlás a kamara.hu weboldalon érhető el.