Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

A legfiatalabbakat is rendhagyó programok várják a Bartók Világverseny és Fesztivál nyitónapján

2017. július 17.

A rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, első alkalommal megrendezendő verseny nyitónapján minden korosztály számára különleges programokkal, ingyenes koncertekkel várják a nagyközönséget.

A legfiatalabbak számára a már jól ismert és népszerű Liszt-kukacok Akadémiája rendhagyó foglalkozásokat kínál, melyek középpontjában Bartók zenéje áll. A száztíz éves zenepalota különleges helyszínei között a zeneszerző egykori tantermébe és a Nagyterem Művészszobájába is betekintést nyerhetnek a résztvevők. A foglalkozásokon számos pecsétet begyűjthetnek a gyerekek, amelyekért természetesen jutalom is jár majd. A szeptember 9-én, 11 órakor kezdődő ingyenes programra minden Liszt-kukacot és szülőt várnak a szervezők. 

 

Fotó: Zeneakadémia / Szabó Barnabás

 

A nyitónap további különlegessége a Bartók Budapestje - városnéző túra. Az egy alkalomra tervezett programra már az első napokban minden hely betelt, így egy további alkalom is meghirdetésre került. A zeneszerző életének fontos helyszíneit, életútjának különleges történeteit Stachó László zenetudós tárja az érdeklődők elé. A kb. 2,5 órás program 10.00 órakor kezdődik a Liszt Ferenc téren; a zeneszerző egykori tantermébe betekintve, munkamódszeréről, zongoraművészi és -pedagógusi tevékenységéről, s végső soron a zenéhez való viszonyáról hallhatnak érdekességeket a résztvevők. Innen külön busszal vezet a túra a Csalán úti Bartók Béla Emlékházhoz, ahol Bartók egykori otthonába betekintve megismerhetik a látogatók a zeneszerző géniusz mindennapjait, jellemét, különleges életútját. A 13.00 órakor kezdődő túra ugyanezen helyszíneket járja be, fordított sorrendben. 

Nemcsak a hegedűsök számára ígérkezik a nap legizgalmasabb részének a 16.00 órakor kezdődő nyilvános sorsolás a Liszt Ferenc téren felállított szabadtéri színpadon, amelyen kiderül, ki és mikor állhat a Solti Terem színpadára a zsűri elé az elődöntők során.  A sorsolás után, 16.30-tól három, Bartók zenéjét középpontba állító ingyenes koncerten vehetnek részt az érdeklődők. Elsőként a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének diákjai mutatkoznak be. Ezt követi a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének koncertje, műsorán Bartók 1. és 2. rapszódiájával, a Román népi táncokkal és a Kontrasztokkal. A délután további jó hangulatáról a Népzene Tanszék gondoskodik, amelynek zenészei a komponista népzene-feldolgozásaival, valamint azok eredetijével ismertetik meg a közönséget. 

 

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László

 

A nyitónapot követően szeptember 10–12. között a verseny elő- és középdöntői térítésmentesen tekinthetőek meg. Az egyes fordulók előtt zenetörténészek vezetik be a közönséget Bartók hegedűműveinek a világába, megtudhatjuk, hogy a versenyzők előadása során mire kell különösen figyelni. A legnagyobb izgalmak a kamarazenekari és nagyzenekari döntő követőire várnak – a szeptember 14-én és 16-án rendezett megmérettetésre a jegyek már online is megvásárolhatóak.  

A kamarazenekari döntőn Mozart hegedűversenyeit adja elő a hat bejutott versenyző a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével, amelyet Ménesi Gergely vezényel. A nagyzenekari döntő versenyprogramjában három versenyző méri össze tudását, ahol Bartók két hegedűversenye mellett Beethoven, Brahms és Csajkovszkij egy-egy versenyművét választhatják. Ebben a fordulóban, csakúgy, mint a szeptember 17-i gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre Kovács János vezényletével.