A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

A tehetség napja: műhelytitkok és minikoncertek a Zeneakadémián

2024. február 6.

Február 11-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelkedő diákjainak fellépésével, nyilvános órákkal, előadásokkal mutatja meg az érdeklődőknek a zenei felsőoktatás és tehetséggondozás legjobb gyakorlatait.

Évről évre megrendezi a Zeneakadémia azt az egynapos programot A tehetség napja címmel, amelynek célja, hogy a közönség betekinthessen „a kulisszák mögé”, azaz képet kaphasson az egyetem hétköznapjairól, a tanórákról, a koncertéletről, illetve sok esetben először találkozhasson olyan tehetségekkel, akik pár év múlva akár a zenei élet új csillagai lehetnek. Ilyenkor egész családok látogatnak az intézménybe, kisebb gyerekekkel vagy olyan fiatalokkal, akik már erre a pályára készülnek.

Az idei, február 11-én 11 órakor kezdődő programok között lesz a Zeneakadémia tehetségei és a Liszt Ferenc Kamarazenekar két koncertje, amelyeken többek közt Bach és Vivaldi műveit játsszák. Bemutatkozik egy-egy klarinétos, zongorista és trombitás növendék, akik jeles nemzetközi versenyeken kaptak díjakat, az elektronikus zenei médiaművészet szakirány mások mellett egy „laptopzenekarral” készül, amely szabadtéren és közösségi helyeken rögzített „talált” hangokból alkotott rövid kompozíciókat játszik, egy végzős muzikológus hallgató pedig egy zenetudományi előadással várja az érdeklődőket, bemutatva a 18. század második felének zenekedvelő hölgyeit és a kapcsolódó társadalmi látképet.

 


fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes

 

A Zeneakadémia szaxofonegyüttese mások mellett Bach és Ravel műveinek átirataival, a Népzene Tanszék a magyar mellett néhány szomszéd nép muzsikájával lép közönség elé, a Jazz Tanszék triója dzsessz-sztenderdekkel, az Ének Tanszék hallgatói ismert és kevésbé ismert áriákkal, a legfiatalabbakat tanító Rendkívüli Tehetségek Képzőjének különböző hangszeres tanulói pedig többek közt Sibelius, Dvorák és Schumann kompozícióival készülnek.

Pálfi Csaba klarinétművész, illetve Bársony Péter brácsaművész, az egyetem oktatói egy-egy nyilvános órát tartanak, a Zeneakadémia Nagytermének híres, rekonstruált Voit-orgonáját pedig Szabó Balázs, a szakirány vezetője mutatja be a közönségnek, a tanszak hallgatóinak legjobb vizsgaelőadásaival.

 


fotó: Zeneakadémia/Erdős Dénes

 

A programsorozat zárásaként este 19:30-tól Kováts Péter hegedűművész és a Zeneakadémia Vonószenekara lép fel a Nagyteremben, kamarazenekari ritkaságokkal. A középpontban különböző korok és nemzetek táncai állnak.

A tehetség napjára, illetve az esti hangversenyre külön-külön kaphatók jegyek a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában.