A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

A Zeneakadémia is bemutatkozott az UNESCO párizsi székházában

2014. július 2.

A Kodály-módszer UNESCO szellemi kulturális örökség listájára való felterjesztését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak nagy sikerű koncertje tette emlékezetessé.

A Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székházában 2014. június 30-án megrendezett gálahangversenyt, illetve az ugyanaznap megnyílt Hagyomány és lelemény című nagyszabású bemutatkozó kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezte annak alkalmából, hogy a nemzetközi szervezet a közelmúltban beválasztotta hazánkat a Szellemi Kulturális Örökség Bizottságába. A kormányközi bizottságban Magyarország négy évig képviselheti az egész Kárpát-medence, valamint a volt Szovjetunió és a volt Jugoszlávia országait, és szavazhat az új pályázatokról, többek között a a szellemi kulturális örökség listájára már felterjesztett Kodály-módszerről is.
 

forrás: mma.hu

Az MMA Színházművészeti Tagozatának elnöke, Marton Éva által megálmodott reprezentatív hangversenyen Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenei ihletésű műveit, valamint dallamaiknak ősforrásául szolgáló magyar népdalokat szólaltattak meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és közelmúltban végzett hallgatói: Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész, Gyöngyösi Ivett és Váradi László (zongora), Kruppa Bálint (hegedű), valamint Szahakjan Luszine, Vörös Szilvia és Pataki-Potyók Dániel operaénekesek, illetve Kubinyi Júlia népdalénekes (zongorán Balog Zsolt, Gyökér Gabriella és Kovalszki Mária működtek közre). Marton Éva angol nyelvű bevezető beszédében mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája a fiatal tehetségek bemutatása mellett a Zeneakadémiáról mint a magyar zeneoktatás teljes vertikumát meghatározó csúcsintézményéről, a Kodály-módszer ápolásának és továbbadásának központjáról adott átfogó képet az egybegyűlteknek.

Mint a Kossuth-, és Bartók-Pásztory-díjjal, továbbá a Grazi Opera életműdíjával és Corvin-lánccal kitüntetett világhírű drámai szoprán emlékeztetett, a Liszt Ferenc által 139 éve alapított Zeneakadémia egyedülállóan gazdag hagyományokkal rendelkezik, pedagógiai módszerei pedig ma is a kodályi elvekből táplálkoznak. Marton Éva utalt a Zeneakadémia rektora, dr. Vigh Andrea és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója, dr. Nemes László Norbert által jegyzett, hamarosan elinduló mintaiskola-projektre is, melynek keretében a Zeneakadémia szakmai irányításával a magyarországi óvodai-iskolai zenei nevelés átfogó megújítása kezdődhet meg. A Kodály-módszer ezáltal – mondta el a Zeneakademia.hu érdeklődésére Marton Éva – 2014 őszére reményei szerint nemcsak a magyar zeneoktatásban, de a szellemi kulturális örökségi listán is elnyeri méltó helyét.

 

Címkék