Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

A Zeneakadémia orgonistái a Müpában

2014. szeptember 16.

Szeptember 24-én egy DLA diplomakoncert és egy nagyszabású tanszaki koncert keretében délután négytől késő estig a Zeneakadémia orgonistái váltják egymást a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Fischer Annie- és háromszoros Kodály Zoltán-ösztöndíjas Horváth Márton Levente délután 4-kor kezdődő DLA diplomakoncertjének műsorában bepillantást enged mind előadói, mind alkotói énjébe. Elhangzik J. S. Bach fiatalkori remeke, a c-moll passacaglia, majd később erre rímel César Franck részben passacaglia-szerűen felépített h-moll korálja, a szerző utolsó, Trois chorals című triptichonjának középső - és talán legszebb - darabja. Olivier Messiaen Pünkösdi miséje 1950-ben, a komponista első és második stíluskorszakának határán íródott, egyszerre összegző és új utak felé nyitó, kulcsfontosságú orgonaciklus. Vegyeskart is alkalmazó miséjével a szerző és előadó Horváth Márton Levente saját doktori dolgozatára reflektál, amelyben a 20. század közepén Magyarországon keletkezett miseirodalmat kutatja és elemzi. Közreműködik a Zeneakadémia Alma Mater kórusa és ütőhangszereken Tóth Benedek, vezényel Somos Csaba.
 

Horváth Márton Levente orgona DLA diplomakoncertje

Horváth Márton Levente
 

Az este fél nyolckor kezdődő, Mesterek és tanítványok című reprezentatív tanszaki hangversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanszakának 132 éves története elevenedik meg. A tanszak tanárai és diákjai közösen szólaltatják meg elődeik és egykori mestereik orgonaműveit, átiratait és improvizációit. Antalffy-Zsíross, Lehotka, Gergely és mások műveinek rejtelmei mellett arra is fény derül azonban, hogy mi volt a Játékasztal Társaság, és hogy miért nézték a Zeneakadémia köztiszteletben álló tanárát, Zalánfy Aladárt kabáttolvajnak. Közreműködnek: Ruppert István, Pálúr János, Fassang László, Szabó Balázs, Gedai Ágoston, Brunda Gergely, Hajnóczky Bence, Ács Dávid László és Schallinger-Foidl Artúr.

A belépő mindkét koncertre 1000 Ft, jegyek a Müpa pénztárában, illetve a fenti linkeket követve online válthatók.