A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

A Zeneakadémia tanárai a Nemzet Művészei között

2014. szeptember 26.

Marton Éva, Párkai István, Perényi Miklós és Sebő Ferenc munkásságát is elismerték. A Zeneakadémia korábbi tanárai, Balassa Sándor, Dubrovay László és Szőnyi Erzsébet is megkapták a díjat.

Nyilvánosságra hozták a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjakat, melyeket várhatóan november elején adnak át. Az elismerést tíz kategóriában összesen 69 Kossuth-díjas, a táncművészek kivételével 65 év feletti alkotó kapja meg.

A Zeneakadémia tanárai közül színházművészet kategóriában Marton Éva operaénekes, professor emerita kapta meg az elismerést, zeneművészet kategóriában Párkai István karnagy, professor emeritus és Perényi Miklós gordonkaművész kapta meg a Nemzet Művésze díjat. A Zeneakadémia korábbi tanárai közül ebben a kategóriában Balassa Sándor, Dubrovay László és Szőnyi Erzsébet zeneszerzőket ismerte el a díj bizottsága. A népművészet szekcióban Sebő Ferenc népzenekutató, népzenész került a Nemzet Művészei közé.

Bár a Zeneakadémián csak rövid ideig, vagy mesterkurzus keretében tanítottak, a zeneművészet kategóriában kitüntetett Kocsár Miklós zeneszerzőre, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész-zeneszerzőre és Vásáry Tamás zongoraművész-karmesterre is méltán lehetünk büszkék.

A díjat a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, leginkább elismert - megelőzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét, tánc-, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét betöltött - képviselői kaphatják, személyes megbecsülésük, méltó életkörülményeik biztosítása céljából. A mostani szabályok szerint az irodalom kategóriában 12-en, a képzőművészet, a színházművészet és a zeneművészet terén 10-10-en, az iparművészet képviselői közül heten, az építőművészek és a filmművészek közül hatan-hatan, a népművészet és a táncművészet kiválóságai sorában hárman-hárman, a fotóművészek közül ketten, a cirkuszművészek közül pedig egy alkotó viselheti egyidejűleg a Nemzet Művésze címet.

forrás: MTI

Címkék