Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

Állami kitüntetést kapott a Zeneakadémia több munkatársa

2021. március 16.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából elismerésben részesült a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai közül Barta Gergely, Dobozy Borbála, Falvai Sándor, Farkas Zoltán „Batyu”, Harazdy Miklós, Kautzky Armand, Kokas Katalin; valamint Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Orbán Viktor kormányfő előterjesztésére a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatát adományozta Dobozy Borbála Liszt Ferenc-díjas csembalóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének egyetemi tanára részére, Johann Sebastian Bach életművének feltárását és szerzeményeinek népszerűsítését szolgáló, nemzetközileg is elismert művészi pályafutása elismeréseként.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatát kapta Falvai Sándor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, az egyetem korábbi rektora a magyar komolyzenei életben szóló- és kamarazenészként egyaránt elismert művészi pályafutása, valamint több évtizedes, kiemelkedő zenepedagógusi munkája elismeréseként.

Falvai Sándor (fotó: Zeneakadémia/Mudra László)

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Dr. Domokos Zsuzsanna Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, muzeológus, a Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontjának igazgatója, Liszt Ferenc örökségének kutatása és gondozása területén végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként.

A kormány határozata alapján Kiváló Művész díjban részesült Farkas Zoltán „Batyu” Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, Érdemes Művész díjban pedig Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, az Ének Tanszék oktatója és Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Vonós Tanszék egyetemi docense.

A nemzeti ünnepen miniszteri művészeti kitüntetéseket adományozott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült Harazdy Miklós zongorakísérő, korrepetitor, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszék egyetemi adjunktusa. Kiemelkedő alkotói tevékenysége elismeréseként Erkel Ferenc-díjat kapott Barta Gergely zeneszerző, a Zeneszerzés Tanszék egyetemi docense.

A magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában való tevékenysége elismeréseként Pro Cultura Hungarica-díjban részesült Frankl Péter zongoraművész, a Zeneakadémia tiszteletbeli tanára.

A többi kitüntetett között van a most Kossuth-díjjal elismert Keller András Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész, a Keller Vonósnégyes alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója és vezető karmestere, a Zeneakadémia korábbi tanára, aki az idei Bartók Világverseny egyik zsűritagja. A méltatás szerint Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a kamaramuzsikát és a kortárs zenét is elhivatottan közvetítő, világszerte elismert előadó-művészete, valamint sikeres zeneigazgatói, oktatói és kultúraszervezői tevékenysége elismeréseként veheti át a kitüntetést. Érdemes művész lett Takács-Nagy Gábor Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, karmester, aki a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát rendszeresen vezényli.