A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

"Amíg élek, zongorázom!" - interjú Prunyi Ilonával

2014. november 11.

A Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész idén ötvenedik éve tanít és koncertezik. A Dohnányi-életmű avatott ismerőjét, a Zeneakadémia tanárát és a magát mindig új és új kihívások elé állító művésznőt a november 22-én, a Solti Teremben tartandó jubileumi koncertjéről és öt évtizede tartó pályájáról kérdezte a Fidelio.

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László

 

"Legtöbben arról ismernek engem, hogy különleges, ritkán játszott szerzők, így az ismeretlen magyar komponisták vagy a manapság már egyre inkább reneszánszát élő Dohnányi műveit adom elő. Most azonban visszanyúltam a pályám első harminc évéhez, amelyet a klasszikus repertoár határozott meg, többek közt Chopin, Liszt, Schumann és az oroszok. Úgy gondoltam, legyen valami "hagyományos" ezen a koncerten, mivel régen játszottam ezeket a műveket. Dohnányit viszont nem tudtam kihagyni. Szólódarabjait sokszor játszottam az elmúlt években, de a Szextettet mindösszesen csak kétszer, pedig ezt a művet mindenkinek nagy öröm játszani" - mondja 2014. november 22-ei koncertjének műsorával kapcsolatban Prunyi Ilona. A teljes interjú, melyben a hangverseny közreműködőiről és zongoraművész-tanári pályájáról is vall a művésznő, ide kattintva olvasható el a Fidelio.hu-n.