A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Andrea de Vitis nyerte az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt

2014. november 10.

A jogi diplomával is rendelkező olasz gitárművész győzedelmeskedett a 2014. november 4-8. között a Zeneakadémián rendezett megmérettetésen.

Telt házzal, óriási szakmai és sajtóérdeklődés mellett zajlott az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny a Zeneakadémián – számolt be a mögöttük álló napokról Eötvös József Liszt-díjas művész, a rendezvény főszervezője. A versenyen az olasz Andrea de Vitis diadalmaskodott, akit Itália legtehetségesebb feltörekvő gitárosának tartanak. Az utóbbi három évben több mint 20 díjat nyert nemzetközi versenyeken, szerte Európában. Tavaly az Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyen mint a legjobb feltörekvő gitártehetség az Arany Gitár díjat is megkapta.
 

Andrea de Vitis (fotó: Tuba Zoltán)

A verseny 1. helyezettje 5000 eurót, egy Sakurai Concert J. mesterhangszert, 12 nemzetközi koncertmeghívást és egy ingyenes nevezési lehetőséget nyert a következő Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyre. A 2. helyezett Marko Topchii 2000, a 3. helyezett Hedvika Svendova pedig 1000 euró pénzdíjat kapott. A döntés a 12 tagú, nemzetközi művészekből, professzorokból, tanárokból álló zsűri feladata volt. A magyar ítészek mellett német, kanadai, lengyel, görög, olasz, ukrán, szlovák tagokon múlt a helyezések sorsa.
 

A díjazottak (fotó: Tuba Zoltán)

A színvonalat az is mutatja, hogy a második fordulóba szinte csak többszörös versenygyőztesek jutottak be, közülük került ki a három döntős. A zsűritagokat egyöntetűen lenyűgözte a színvonal, a szervezés, és a Zeneakadémia csodálatos épülete. Többen azt mondják, hogy ez a verseny már most Európa egyik legnagyobb versenye, és ha sorozatosan meg tudjuk szervezni, akkor a legnagyobb verseny lesz Európában. A szervezők mindenképpen szeretnék, ha a rendezvény folytatódna, a következő hetekben várható döntés arról, mikor rendezik a következő budapesti gitárversenyt – tette hozzá Eötvös József, a Zeneakadémia gitár professzora.
 

Andrea de Vitis és Eötvös József (fotó: Tuba Zoltán)

A verseny november 4-én kezdődött a megnyitóval, a sorsolással, illetve Eötvös József, és korábbi tanítványa, Csáki András, valamint a döntőn és a gálakoncerten is közreműködő Anima Musicae Kamarazenekar koncertjével, majd 5-én és 6-án az elődöntők, 7-én a középdöntő műsora következett. November 8-án a verseny döntőjével és gálakoncerttel zárult a program.

 

Címkék