A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Artisjus-díjat kapott a Zeneakadémia egyetemi tanára

2020. december 14.

Dr. Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója az oktatás terén végzett kiemelkedő munkájáért kapta az Artisjus elismerését.

Tíz zenetanárnak és tíz előadóművésznek adományozott kitüntetést december 11-én a szerzői jogokat kezelő egyesület. A két éve alapított, pénzjutalommal is járó elismerések odaítéléséről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek. Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el e zeneműveket.

Dr. Nemes László Norbert a Zeneakadémia oktatója, 2008 óta a Kodály Intézet igazgatója. Tanári munkája mellett a MTA és az egyetem közös zenepedagógiai kutatási programjának vezetője. Gazdag előadóművészi pályát mondhat magáénak: 12 éven át volt a Magyar Rádió Gyermekkórusának társkarnagya, 2014 szeptembere óta az Új Liszt Ferenc Kamarakórus művészeti vezetője, 2018-ban megalapította a Nemzeti Ifjúsági Kórust Erdei Péter érdemes művésszel közösen. Világszerte tart mesterkurzusokat, valamint elméleti és gyakorlati szemináriumokat. Előadóművészi tevékenysége elismeréseként 2005-ben Bartók-Pásztory-díjat kapott, 2017-ben pedig a Magyar Érdemkereszt Aranykeresztjével tüntették ki. A Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke, a skót Nemzeti Ifjúsági Kórus zenepedagógiai programjának védnöke, a Brit Kodály Akadémia tiszteletbeli tagja.

 

Nemes László Norbert (fotó: Zeneakadémia / Valuska Gábor)

 

További díjazottak: könnyűzenei kategóriában előadói díjat kapott Lee Olivér gitáros, énekes, zenei rendező, producer; Szabó László dobos, gitáros, dalszerző; Szebényi Dániel billentyűs; Szendőfi Péter dobos, zeneszerző, hangszerelő; Tempfli Erik zongorista, zeneszerző. Komolyzenei kategóriában ismerték el előadói díjjal az Anima Musicae Kamarazenekart (művészeti vezető: G. Horváth László); Fejes Krisztina zongoraművészt; Mindszenty Zsuzsánna karvezetőt, nyugalmazott egyetemi docenst; Vajda Gergely karmestert, zeneszerzőt, klarinétművészt; valamint Wiedemann Bernadett mezzoszoprán énekesnőt.

Zenetanári díjban részesült a könnyűzene területéről Frey György, a pomázi Teleki-Wattay Alapfokú Művészeti Iskola basszusgitár és zenekari gyakorlat tanára; Kárpáti Balázs gitár-, zeneelmélet- és alapfokú zongora magánoktató; Nyári László, a Talentum Zeneművészeti Szakiskola hegedű- és zenekari tanára; Suba Sándor, a debreceni Rocksuli klasszikus gitár tanára; valamint posztumusz elismerést kapott a közelmúltban elhunyt Tornóczky Ferenc, a Kőbányai Zenei Stúdió zenetanára, dzsesszgitáros.

A komolyzenei kategória zenetanári díját kapta Fülep Márk fuvolaművész; Ittzés Tamás, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi docense, hegedű- és kamarazene tanár; Puskás Levente, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szaxofontanára; valamint Stébel Ildikó, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Zeneiskola Kodály Könyvtárának megszervezője és több évtizeden át vezetője.