A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Az eddigi legszínesebb nemzetközi mezőny alakult ki az idei Bartók Világversenyre

2021. június 17.

Június 15-én lezárult a jelentkezési határidő, és a világjárvány nehezítette körülmények között is 33 együttes küldte be a nevezésként előírt videóit az idén vonósnégyes formációknak megrendezett verseny honlapjának online felületén, ami messze felülmúlta a szervező Zeneakadémia várakozását. A jelentkezők között két magyar kvartett van. A rendkívül széles nemzetközi mezőnyben 19 országból érkezett nevezés, a formációk tagjai összesen 31 országot képviselnek.

A versenytitkárság alapítási, illetve leggyakoribb próbahelyszínei szerint tartja nyilván a jelentkező együtteseket, eszerint többségük európai: svájciak, olaszok, franciák, britek, oroszok és németek vannak a legnagyobb számban, de jelentkezett négy kvartett az Amerikai Egyesült Államokból, kettő Kína szárazföldi részéről és egy Hongkongból, egy Kanadából, kettő Koreából valamint egy Japánból. Jól érzékelteti a jelentkezők sokszínű palettáját, hogy egy Bécsben alakult kvartettet például egy angol, egy holland, egy magyar és egy olasz zenész alkot, egy spanyol székhelyű másik együttesben 2 spanyol, egy litván és egy bolgár-török muzsikus játszik együtt.

A széleskörű érdeklődés a Bartók Világverseny nemzetközi kampányának sikerét bizonyítja: a szervezők nemcsak online hirdetésekkel tették ismertté a meghirdetett versenyt a világban, de felvették a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel, valamint az öt kontinens összes olyan művészeti egyetemével, amelyen kamarazenei képzés folyik.

A videós jelentkezéseket – egy megadott repertoárból kellett két darabot választani –10 nap alatt bírálja el a Zeneakadémia – a Kossuth díjas Keller András hegedűművész-karmester vezette – előzsűrije, és június 25-ig értesítik azokat, akik bekerülnek az október 25-én kezdődő élő fordulókba. A díjátadó Gálakoncert október 31-én lesz a Zeneakadémia Nagytermében.

A közönség a járványhelyzettől függően várhatóan élőben is megtekintheti a 24 000 euró összdíjazású versenyt, de minden forduló magas minőségű online közvetítésben is elérhető majd világszerte.

Címkék