Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Búcsú Eötvös Pétertől

2024. március 25.

„Elhivatottsággal és megkülönböztetett figyelemmel jött hozzánk is, mert át kívánta adni azt a tudást, amelyet kivételes nemzetközi pályáján megszerzett” – méltatja a nyolcvanévesen elhunyt Eötvös Péter világhírű zeneszerző-karmestert Fekete Gyula nemzetközi és tudományos rektorhelyettes, a Zeneszerzés Tanszék vezetője.

Türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után 80 éves korában elhunyt Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja – közölte a család.

Székelyudvarhelyen született 1944. január 2-án, csodagyerekként lépte át a Zeneakadémia küszöbét 1958-ban: Kodály ötlete volt, hogy kísérletet kell tenni a Miskolcon, Kardos Pál szárnyai alatt nevelkedő, kivételes tehetségű fiúval, akire két évvel korábban már Ligeti György is felfigyelt. Viski János kezdte tanítani, de az ő 1961-ben bekövetkezett, hirtelen halála után Szabó Ferenc vette át az ekkorra már a Zeneakadémián kívül is tevékeny fiatalembert, aki 1962 és 1964 között a Vígszínház zenei vezetője volt, több tucatnyi kísérőzenét komponált színdarabokhoz és filmekhez. 1965-ben kapott diplomát, és 1966-ban – Szabó támogatásával – elnyerte a Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) ösztöndíját, amellyel Kölnben tanulhatott tovább. Így 1967-től külföldön dolgozott, előbb a Kölni Opera korrepetitora, 1968 és 1976 között a Stockhausen Ensemble tagja, 1971-től a Kölni Rádió elektronikus zenei realizátora, 1979 és 1991 között a Pierre Boulez alapította párizsi Ensemble InterContemporain zeneigazgatója, majd a kilencvenes években a Londoni BBC Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar vendégkarmestere és a Holland Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere volt. 1992-től Karlsruhéban, 1998 és 2003 között Kölnben tanított, illetve rövid ideig a Zeneakadémián is oktatott.

Vezényelte Európa legnagyobb zenekarait, többek között a Berlini, a Londoni és a Bécsi Filharmonikusokat, az amszterdami Concertgebouw Zenekarát, rendszeresen fellépett a legnagyobb rádiózenekarok dirigenseként. Vendégkarmesterként meghívást kapott a legnevesebb operaházaktól is.

1991-ben Magyarországon megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványát, 2004-es hazaköltözésekor pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt, amelyek ösztöndíjjal, továbbképző kurzusokkal támogatják fiatal zeneszerzők és karmesterek pályakezdését. Világszerte tartott mesterkurzusokat is.

Ismert és elismert zeneszerző, Európa legkiválóbb zenekarai és operaházai rendeltek tőle új műveket, amelyek több nemzetközi díjat nyertek.

Az alábbiakban Fekete Gyula nemzetközi és tudományos rektorhelyettes, a Zeneszerzés Tanszék vezetője búcsúzó sorait olvashatják:

Hó pedig többé nem lesz”

(Eötvös Péter – Krasznahorkai László: Valuska)

Eötvös Péter szenvedélyesen szerette a zenét, a zene írását és megszólaltatását.

Egy évvel ezelőtt vezényelte a Zeneakadémia zenekarát, Ligeti, Debussy és saját műve, a Dialog mit Mozart szerepelt a műsoron.  Felejthetetlen élmény volt, a legkényesebb igényeknek is megfelelő, profi előadás. Büszkék lehettünk hallgatóinkra! Péter ekkor is nagy szeretettel jött a Zeneakadémiára – mint ahogy minden ezt megelőző alkalommal, rendszeresen. Az általa megálmodott és létrehozott Eötvös Zenei Alapítványban is a fiatalok továbbképzését, szakmai orientálását tűzte ki célul, s a Zeneakadémia zeneszerzés és karmester szakos hallgatói számos alkalommal vehettek részt kurzusain. Ezzel az elhivatottsággal és megkülönböztetett figyelemmel jött hozzánk is, valahányszor hívtuk, mert át kívánta adni mindazt a tudást, amelyet kivételes nemzetközi pályáján megszerzett. Felébresztette hallgatóinkban a profizmus, a jó ízlés és a zenei előadóművészet legmagasabb szintjének igényét. Hallgatóink pedig fölnőttek a feladathoz e tavalyi hangversenyen, Péter megelégedésére. A nagy sikerű koncert után, a gratulációk közepette megbeszéltük, hogy bár a 80. születésnapi nemzetközi ünnepségsorozattól csordultig megtelt már a naptárja, ha csak teheti, a Zeneakadémia zenekarához szívesen újra eljönne, hiszen jó humora, embersége, bölcsessége, óriási tapasztalata okán hallgatóink rajongással visszavárják… E zenekari hangverseny immár nem jöhet létre. Néhány hete ünnepeltük 80. születésnapját, tanáraink és hallgatóink kamarazenéje megszólaltatásával köszöntötték őt. Eötvös Péter művei, különösen nemzetközi kisugárzású operái, új utak lehetőségét tárják a fiatal komponistageneráció elé. Hatása megkerülhetetlen, életműve a 20-21. századi magyar zene krónikájának egyik legnagyszerűbb fejezete.

Eötvös Péter 2023 februárjában, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara élén
Fotó: Posztós János / Zeneakadémia