Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Decemberi mesterkurzusok a Zeneakadémián

2014. november 29.

Kocsis Zoltán, Várdai István, Steven Isserlis, Thomas Adés, Wenzel Fuchs, Hans-Ola Ericsson és Ulf Schneider is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára lesz 2014 utolsó heteiben.

A decemberi mesterkurzusok sorát Kocsis Zoltán nyitja. Kocsis Zoltán nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult.  Zongoristaként fellépett a világ számos vezető zenekarával, rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak, és olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Charles Mackerras, vagy  Charles Dutoit. 1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1987 óta karmesterként is fellép és komponistaként is aktív. Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar - irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára sor került. 2004 januárjában életműdíjat kapott a cannes-i Midemen, és a francia kulturális miniszter ott adta át neki azt a magas francia kitüntetést, a művészeti érdemrend lovagi fokozatát, amelyet még 2002-ben kapott meg a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész muzsikusi tevékenységéért. 2005 márciusában Kocsis Zoltán munkásságát - 1978 után másodszor is - Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján pedig átvehette a szakmai grémium által odaítélt Bartók-Pásztory-díjat. 2007. január 23-án az oktatási és kulturális miniszter "a magyar kultúra követe" címet adományozta Kocsis Zoltánnak. 2012. május 30-án, 60. születésnapján megkapta a magyar nemzet tiszteletét kifejező Corvin-lánc kitüntetést. Kocsis Zoltán december 1-jén a Zeneakadémia XXIII. termében tartandó óráin  aktív résztvevőként csak a Zeneakadémia hallgatói, passzív hallgatóként a Bartók Konzi növendékei is jelen lehetnek.


Kocsis Zoltán (fotó: Barakonyi Szabolcs)

 

Várdai István, a 2014-es ARD  Nemzetközi Csellóverseny győztese december 5-én és 6-án tart gordonka mesterkurzust a Zeneakadémia XXIII. termében. Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, majd Mező László növendékeként diplomázott a Zeneakadémián 2009 októberben (a koncert egy részlete ide kattintva tekinthető meg). A budapesti tanulmányai mellett Bécsben, majd a Kronbergi Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Számos jelentős versenyeredménye közül néhány: 2006-ban első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms-versenyen, a következő évben pedig Moszkvában nyerte el a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny III. díját, valamint a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány különdíját. 2008 őszén I. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen. Szólistaként fellépett a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral, Kínában a Qingdao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Magyarország szinte minden nagyzenekarával. 2009-ben a Szentpétervári Gergiev Fesztivál, a spanyolországi El Vendrellben rendezett Pablo Casals Fesztivál, valamint a Radio France Festival Montpellier vendégművésze volt. 2008-banmegkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, 2009-ben pedig a Junior Prima díjat. 2012-ben elnyerte a 10.000 euróval járó PRIX Montblanc díjat, melyet 2006 óta adományoznak kiemelkedő hangszeres zenészeknek, 2014 szeptemberében pedig a 63. ARD Zenei Verseny cselló kategóriájában győzedelmeskedett. Várdai István zeneakadémiai mesterkurzusára aktív résztvevőnek csak a Zeneakadémia növendékei, passzív érdeklődőként azonban bárki jelentkezhet.

 

Várdai István

 

A Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa, Wenzel Fuchs december 11-12-én tart mesterkurzust a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Az osztrák klarinétművész, Wenzel Fuchs Mozart kedvenc hangszerének egyik legjelentősebb művésze. A Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa, aki zenekari munkája mellett szólistaként és kamaraművészként is világhírnévre tett szert. A berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolának, illetve a Berlini Filharmonikusok Zenekari Akadémiájának tanára, emellett rendszeresen tart mesterkurzusokat is szerte a világon. Zeneakadémiai kurzusa keretében Wenzel Fuchs a zenekari játék sajátos vonatkozásairól, a zenekari művészekkel szemben támasztott elvárásokról, a próbajátékokra való sikeres gyakorlati és pszichés felkészülés metodikájáról tart rövid bevezető előadás,t majd az aktív részt vevők egyéni órák keretében csiszolhatják tudásukat. A kurzus végén próbajátékra erül sor, ahol az éles helyzethez hasonló körülmények között tehetik próbára magukat a kurzus résztvevői, és teljesítményükről értékelést is kapnak. A mesterkurzuson aktív státuszban csak a Zeneakadémia hallgatói vehetnek részt, de passzív érdeklődők is jelentkezhetnek legkésőbb december 8. hétfőig. Wenzel Fuchs a mesterkurzust megelőzően 2014. december 10-én 19.00 órai kezdettel a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében ad hangversenyt, melynek részletes műsora erre linkre kattintva található meg.

 

Wenzel Fuchs klarinétestje

Wenzel Fuchs

 

December 8-án a neves angol zeneszerző-zongoraművész-karmester, Thomas Adés tart mesterkurzust a Zeneakadémia zeneszerzés szakos hallgatói, illetve a passzív résztvevőnek legkésőbb december 5-éig regisztráló érdeklődők számára a Zeneakadémia XXIII. termében. Thomas Adès 1971-ben született Londonban, a Guildhall School of Music növendékeként zongorát és zeneszerzést tanult, majd ezt követően a cambridge-i King's College-ban folytatta tanulmányait. Első szakmai sikerét 1993-ban, a londoni Purcell Roomban megtartott szólóestjével aratta. Előadóként és karmesterként is igen tevékeny. Zongoristaként nemcsak XX. századi szerzőket (Nancarrow, Kurtág), hanem klasszikusokat is játszik (Schubert Winterreise című dalciklusát például december 7-én a Zeneakadémia Nagytermében Ian Bostridge partnereként). Kamarazenei (Arcadiana, 1994; The Origin of the Harp, 1994) és zenekari művei (…but all shall be well, 1993; Asyla, 1997) mellett jelentősek operái is (Powder Her Face, 1995; The Tempest, 2003–2004, utóbbit a Covent Garden Operaházban mutatták be.  1999-2008 között az Aldeburgh Festivál művészeti vezetője, a Prussia Cove nemzetközi szeminárium zongora és kamarazene professzora, valamint  számos zenei kitüntetés (t.k. a Grawemeyer-díj) birtokosa. Karmesterként rendszeresen lép fel a vezető brit és USA-béli szimfonikus zenekarok élén. Stravinsky The Rake's Progress című darabját a Londoni Királyi Operaházban és Zürichben is dirigálta, és a MET-ben is bemutatkozhatott.
 

Thomas Adés (fotó: Maurice Foxall)

 

Steven Isserlis gordonkaművész december 11-én tart mesterkurzust a Zeneakadémia  Liszt Ferenc téri főépületének X. termében. Steven Isserlis 1958-ban született Londonban Isserlis egyaránt otthonos a modern és a historikus előadásmódban, a vezető szimfonikus zenekarok mellett régi zenei együttesekkel is gyakran lép fel. Kamarazenészként is eismert, 1991-ben triót alapított a hegedűművész Joshua Bell-lel és a zongorista Olli Mustonennel, de Várjon Dénessel is rendszeresen fellép – legközelebb éppen a Zeneakadémia Nagytermében, 2014. december 12-én. A zenei nevelést is szívén viseli: New Yorkban saját gyerekkoncert-sorozata van, könyveit több nyelvre lefordították, és 13 évent a Prussia Cove Szeminárium művészeti vezetője..Művészetét számos nemzetközi kitüntetéssel ismerték el; 2000-ben Emil Gilelsz, Szvjatoszlav Richter, Kurt Masur és Dietrich Fischer-Dieskau után neki ítélték a Schumann-díjat. Játékát egy kritikusa találóan így jellemezte: "Csellóhangja mentes minden tolakodó, erőszakos hangütéstől. Leheletfinom vibratója, bársonyos, puha játéka intenzív kifejezőerővel társul." Steven Isserlis december 11-ei kurzusának aktív résztvevőit a Zeneakadémia jelöli ki, de passzív érdeklődők is regisztrálhatnak legkésőbb december 4-ig.
 

Steven Isserlis (fotó: Jean-Baptiste Millot)

 

December 14-19 között a Zeneakadémia orgonista hallgatóinak tart nyilvános mesterkurzust Hans-Ola Ericsson. A svéd születésű művész egyházzene, orgona és zeneszerzés diplomáit Stockholmban illetve Freiburgban szerezte, nemzetközileg elismert koncertező művész, emellett  több egyetemen is tanít (McGill – Kanada, Bréma – Németország, School of Music in Piteå ill. Royal Academy of Music – Svédország), rendszeresen hívják kurzusokra, nyári egyetemekre vendégprofesszorként. Elsősorban nagy újítóként tartják számon, az új zene egyik szószólója, számos díjnyertes lemezfelvétele van, közülük a legismertebb a Messiaen összes orgonaművét tartalmazó lemez. A mesteren kívül szoros munkakapcsolat fűzte a XX. század több kiemelkedő komponistájához (pl. John Cage, Ligeti György, Bengt Hambraeus) is. Ericsson  emellett számos orgonaépítéshez és felújításhoz kapcsolódó projektben vesz részt, ő irányította Európa egyik vezető orgonaépítési projektjét a svédországi Piteå Studio Acusticum nevű koncerttermében. Budapesti orgona kurzusán aktív résztvevőként csak a Zeneakadémia orgona szakos növendékei vehetnek részt, passzív érdeklődőként azonban bárki jelentkezhet. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a részletek ide kattintva találhatók meg.


 

A decemberi mesterkurzusok sora Ulf Schneider, a Hochschule für Musik und Theater Hannover professzora vezetésével zárul, aki 2014. december 16. és 18. között, a Zeneakadémia főépületének X. termében tanít majd. A német hegedűművész 1968-ban született, Hannoverben, a New York-i Juilliard Schoolon, majd Thomas Zehetmair berlini osztályában végezte tanulmányait. Szólistaként és kamarazenészként is keresett, lemezei az Ars Musici és az ECM kiadóknál jelennek meg, és a hannoveri zene- és színházművészeti főiskola professzora. Ulf Schneider kurzusára aktív résztvevőnek csak a Zeneakadémia növendékei jelentkezhetnek, passzív érdeklődőként azonban bárki részt vehet rajta. A jelentkezés minden esetben regisztrációhoz kötött, melyre legkésőbb december 12-éig van mód.

A mesterkurzusok részletei és a jelentkezés módjai a fenti linkeket követve, illetve az lfze.hu/kurzusok oldalon találhatók meg.

Címkék