Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Dr. Kupper András a Zeneakadémia kancellárja

2014. december 23.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014. december 23-án közzétette a kancellári pályázatok második fordulójának eredményét.

A kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy a felsőoktatásban a gazdálkodás szakszerűbbé váljon, illetve a magyar felsőoktatás intézményirányítása a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen. Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az intézmények igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetéséért.

Az emberi erőforrások minisztere 2014. július 28-án huszonkilenc pályázatot jelentetett meg az állami felsőoktatási intézmények kancellári megbízására. A huszonkilenc pályázatból huszonegy intézményben volt sikeres a pályázat, így a kancellárok 2014. november 15-ei hatállyal ezekben az intézményekben megkezdték tevékenységüket. Azon nyolc felsőoktatási intézményben, ahol nem volt eredményes a pályázat – így a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem esetében is –, 2014. november 7-én új pályázatot írtak ki. A határidőre több mint száz jelentkező nyújtotta be anyagait, az első fordulóhoz hasonlóan a pályázókat egy bizottság hallgatta meg, majd tájékoztatták véleményükről az emberi erőforrások miniszterét, mint javaslattevőt. Végül a miniszterelnök, mint a kinevezési jogkör gyakorlója, a miniszter javaslatai alapján hozott döntést a kancellárok személyével kapcsolatban.

A Zeneakadémia élére választott dr. Kupper András 1964-ben született Budapesten, zongoraművésznek készült, majd 1991-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1996-ig a II. számú Anatómiai Intézetben dolgozott tanársegédként, 1993-tól a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője, 1998-tól 2014-ig egyéni önkormányzati képviselő a XI. kerületben, kultúrért felelős alpolgármester. 2003-tól 2006-ig a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciójának vezetője, és az Egészségügyi Bizottság alelnöke. 2004-2007 között a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti elnöki tisztét látta el, 2006-2014 között parlamenti képviselő. Nős, két gyermek édesapja. Kupper András zenei vonatkozású tevékenységéről ide kattintva lehet olvasni a Fidelio.hu-n,  ezt a linket követve pedig a Figaro blogon.

MTI/zeneakademia.hu