Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Elismerésben részesültek a Zeneakadémia oktatói

2024. március 18.

Rangos állami kitüntetéseket vehettek át március 15. alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és az intézményhez kötődő művészek.

A művészeti díjakat és érdemrendeket a nemzeti ünnep előestéjén adták át az Országházban, illetve a Pesti Vigadóban.

A Parlamentben tartott eseményen Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök adta át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Kossuth-díjat vehetett át Bretz Gábor operaénekes, a Zeneakadémia Ének Tanszékének adjunktusa, a méltatás szerint a nemzetközi operaéletben is nagyra értékelt és koncerténekesként is kiemelkedően sikeres énekművészete, könnyed karakterformálásai és stílusgazdag előadásmódja, a magyar klasszikus zeneművészet jó hírét erősítő és nemes hagyományait folytató előadó-művészete elismeréseként; valamint Vashegyi György karmester, a Vonós Tanszék docense, nemzetközileg is jelentős karmesteri tevékenysége, különösen a régizene műfajának hazai tolmácsolásában egyedülálló művészi munkája, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító vezetőjeként végzett értékteremtő tevékenysége, továbbá a művészeti közéletben végzett meghatározó munkája elismeréseként. 

Az egyetemhez tartozó Bartók Konzervatórium tanára, Pusztai Gábor a Misztrál együttes tagjaként megosztott Kossuth-díjat kapott, a magyar és külföldi költők verseinek magas színvonalú és eredeti hangzásvilágú megzenésítésével a magyar zenei kultúrát gazdagító, értékes és sokoldalú művészi tevékenységük elismeréseként.

A Zeneakadémiához kötődő művészek közül Kossuth-nagydíjat kapott Eötvös Péter zeneszerző, karmester, az egyetem egykori oktatója, aki vezényelte a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is, a laudáció szerint a különféle hangszeres műfajok mellett az operairodalmat is kiemelkedő alkotásokkal gazdagító művészete, a magyar klasszikus zene nemzetközi rangját növelő és a kortárs zene tolmácsolása terén is példaadó karmesteri tevékenysége, korszakos jelentőségű életműve elismeréseként.

Kossuth-díjat kapott Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának volt művészeti vezetője, a magyar klasszikus zenét több évtizedes inspiratív előadó- és kamaraművészi tevékenysége mellett elsőrangú karmesteri munkájával is gazdagító művészete elismeréseként; illetve Széchenyi-díjat vehetett át Pávai István népzenekutató, a Zeneakadémia egykori tanára, a magyar hangszeres népzene kutatása terén végzett kiemelkedő munkája, a hagyományos népi kultúra megismertetését is szolgáló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként.

A Pesti Vigadóban ugyanazon a napon tartott ünnepségen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Magyar Érdemrendeket és művészeti díjakat adta át.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Tőkés Mária Tünde, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképzési Tanszéke oktatója, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanára, a Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia Scholájának kórusvezető karnagya  a gregorián zenei kultúrát hitelesen művelő és továbbadó zenepedagógusi munkája, önzetlen közösségszervezői tevékenysége elismeréseként, valamint Zelena András, a Zeneakadémia kollégiumának igazgatója, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Pszichiátriai Társaság rendes tagja.

Kiváló művész címet vehetett át Gráf Zsuzsanna karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének oktatója, a Városmajori Gimnázium zenei tagozata és az Angelica Leánykar alapítója és vezetője, érdemes művész címet pedig Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egyetemi tanára.

A nemzeti ünnep alkalmából emellett Liszt Ferenc-díjat kapott Fejérvári Zoltán zongoraművész, a Zeneakadémia volt hallgatója és oktatója, továbbá kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zene-ismeretterjesztő tevékenységéért Szabolcsi Bence-díjban részesült Péteri Judit, a Vonós Tanszék egykori tanára.