Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Elkészült a Zeneakadémia első imázs klipje

2015. január 21.

Páratlan helyszín és fiatal tehetségek, patina és progresszió, katarzis és formabontás – negyven másodpercben.

 

A spot elsődleges célközönsége az a fiatal és fiatalos kultúrafogyasztó réteg, akik komolyzenei hangversenyekre életmódszerűen már/még nem járnak, de nyitottak az új, eredeti élményekre. Fontos célkitűzésünk volt továbbá, hogy a reklámfilm kellően univerzális, s ezáltal külföldön is érthető legyen, hiszen 2015 tavaszán nemcsak a hazai televíziónézőkhöz, de a BBC és a MEZZO közönségéhez is eljut a Zeneakadémia üzenete. Ezért nem is a 140 éve alapított intézmény hagyományait, Egyetem és Koncertközpont páratlan egységének puszta öndefinícióját kíséreltük meg a rendelkezésre álló fél percbe sűríteni (hiszen a Zeneakadémia történetét és identitását négy percben megjelenítő kisfilm már a Liszt Ferenc téri zenepalota 2013. októberi ünnepélyes újranyitására elkészült), hanem – a Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató és a Zeneakadémia kreatív ügynöksége részéről Gács Róbert által jegyzett formabantó kreatív koncepció alapján – a Zeneakadémián születő zene katartikus erejét, a fiatal tehetségek friss lendületét és a Nagyterem egyedi atmoszféráját kívántuk filmes eszközökkel megfogalmazni. A spot a Zeneakadémia újranyitása kapcsán megfogalmazott stratégiához híven patina és progresszió feszültségére épít, és annak a 2014 őszén indított „Ahol él a zene” kampánynak a folyatatásának tekinthető, amelynek a főszereplője Kocsis Zoltán és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara volt. A kisfilm rendezője a Zeneakadémia 2013 őszi megnyitó gálájára készült mozgókép-etűdöket is jegyző Géczy Dávid, s különlegessége, hogy a forgatásnak a Liszt Ferenc téri zenepalota közönsége is aktív részese lehetett. A reklámfilm nyilvános felvétele a 2014. december 8-án megrendezett rendhagyó klip-koncerten zajlott, melyen a klip Kutrik Bence által komponált zenéjét az ez alkalomra jelentősen kibővült, sorai közt több Junior Prima-díjas tehetséget tudó Musiciens Libres kamaraegyüttes szólaltatta meg.

Alkotók:

Kreatív producer: Szabó Stein Imre
Rendező: Géczy Dávid
Operatőr: Dobóczy Balázs
Zene: Kutrik Bence
Koncepció: Gács Róbert, Szabó Stein Imre
Vágó: Hatvani Balázs
Produkciós asszisztens: Szentmiklósi Sára, Végh Dániel
Gyártás/Utómunka: Hatvani Balázs, Mengyi Gábor (Cinelabyrinth)
Rendezőasszisztens: Palovits Ildikó
Fényelés: Kiss Levente (Amego Film)
Zenei rendező: Könyves Klaudia
Hangmérnök: Lakatos Gergely, Melha Kálmán
Zenei konzulens: Horváth Balázs

Közreműködők:

Váradi László (zongora)
Yoshida Makiko (szoprán)
Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)
Környei Miklós (gitár)
Szabó Dániel (cimbalom)
Rozsnyói Judit (hegedű)
Vizeli Máté (brácsa)
Karasszon Eszter (cselló)
Bodoczki Ernő (bőgő)
Bán Máté (fuvola)
Czeilinger Norbert (harsona)
Kiss Helga, Lajhó Gyula, Janca Dániel (ütőhangszerek)

 

 

A csaknem másfél évszázada alapított Zeneakadémia hagyományait, patinás történetét és öndefinícióját, Egyetem és Koncertközpont páratlan egységét négy percben megfogalmazó kisfilm, mely a Liszt Ferenc téri zenepalota 2013. októberi ünnepélyes újranyitására készült, ide kattintva tekinthető meg.

 

Címkék