Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

Évnyitó a Nagyterem páratlan bűvkörében

2014. szeptember 2.

Hosszú évek után újra a Liszt Ferenc téri zenepalota adott otthont a Zeneakadémia tanévnyitó ünnepségének.

Az augusztus utolsó délutánján megrendezett ünnepélyes évnyitón a Himnusz közös eléneklését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fenntartója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletebén Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, méltatva az oktatás és koncertélet páratlan egységét, a Liszt Ferenc téri zenepalota újranyitását követő első évad világraszóló sikerét.
 


Dr. Vigh Andrea rektor beszédét a minden korábbinál magasabb létszámú külföldi diákság köszöntésével kezdte, majd magyarra fordítva a szót a 2014/15-ös tanévre eső két fontos évfordulóra hívta fel a jelenlévő oktatók és hallgatók figyelmét. A Zeneakadémia a jövő évben ünnepli alapításának 140. évfordulóját, de 2015-ben számos rendezvényt szentel az intézmény Bartók Béla halálának 70. évfordulójára emlékezve. Az elmúlt hónapok kiemelkedő eseményei között tallózva a Zeneakadémia rektora beszámolt hallgatóink nyári versenyeredményeiről és sikerrel zárult projektjeinkről, köztük a Kodály Intézet 24 millió forintból megvalósított „Zene mindenkinek" című közoktatás-fejlesztési pályázatáról. Kodály Zoltán öröksége egyébként is a Zeneakadémia szívügye, szögezte le Dr. Vigh Andrea, hozzátéve, hogy az egyetem a kodályi elveken alapuló mintaiskola indítását kezdeményezte a Városmajor Óvodával, a Kós Károly Általános Iskolával és a Városmajori Gimnáziummal közösen. Az együttműködés keretében a Kodály Intézet szakmai irányításával újszerű, az óvodai nagycsoporttól az érettségiig tartó pedagógiai program jön létre a Kodály-módszer alapján.

A Zeneakadémia különlegesnek ígérkező 2014/15-ös projektjei között említette meg Vigh Andrea a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának mesterkurzussal felérő intenzív programjait, melyek irányítói Kocsis Zoltán, Kobajasi Kenicsiró és Vashegyi György lesznek. A Cleveland Institute of Music-kel együttműködésben a 2011-es Liszt-évben bemutatott Liszt-reflexiók koncert tengerentúli megismétlésére nyílik lehetőség. A The Hungary Initiatives Foundation támogatásával a Zeneszerzés Tanszék Chicagóban mutatkozhat be, illetve amerikai szerzők adnak kortárszenei estet a Zeneakadémián, a nagysikerű Reconnections-projekt folytatásaként pedig jövő tavasszal újra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és hallgatói utaznak Jeruzsálembe.

A Zeneakadémia rektora úgy fogalmazott: az új tanév óriási lehetőség, de egyben óriási kihívás is, hiszen a Liszt Ferenc téri zenepalota újranyitásának világra szóló első évadához méltónak kell lennie a folytatásnak is. A páratlan megújulás körül bábáskodóknak, köztük az évnyitót jelenlétével megtisztelő dr. Batta András korábbi rektornak mondott köszönetet követően Vigh Andrea a Nagyterem emelkedett, de egyben családias hangulatára hívta fel a tanulmányaikat most kezdő növendékek figyelmét. A hallgatók, mondta, átérezhetik a Zeneakadémia nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló atmoszféráját, hisz bekerültek e bűvkörbe. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden hallgatója számára életre szóló élmény és motiváció, hogy az ünnepi események, a vizsga- és diplomakoncertek alkalmával ugyanazon a színpadon állhatnak, ahol a magyar és a nemzetközi zenei élet ünnepelt nagyságai – hangsúlyozta a Zeneakadémia rektora. Beszéde zárásaként a nagy elődök, köztük természetesen Liszt Ferenc hitét, kitartását és küzdeni tudását kívánta Vigh Andrea az első éveseknek. Szavait méltón illusztrálta Váradi László I. évfolyamos zongora szakos hallgató – tanárai: Dráfi Kálmán és Gulyás István – játéka, aki Bartók Két román táncának (BB 56) első darabját adta elő az egybegyűlteknek. (A Himnusz és a Szózat során Lantos István professzor úr működött közre.)
 


Az évnyitó záró aktusaként a gólyák – akik a délután folyamán a Liszt Múzeumban kaptak ízelítő beavatást a liszti örökségbe – letették esküjüket, majd Vigh Andrea sikeres, eseménydús, élményekben gazdag tanévet kívánva megnyitotta a 2014/15-ös tanévet.

Címkék