Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Évzáró újra a Nagyteremben

2014. június 24.

A Zeneakadémia főépületének 2013. októberi újranyitása óta először gyűltek össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói és hallgatói a 2013-14-es tanév lezárása, és diplomaosztó alkalmából.

Dr. Vigh Andrea rektor évzáró beszédében mindenekelőtt köszönetet mondott a Zeneakadémia megújulását lehetővé tévő rekonstrukciós projekt minden közreműködőjének, kiemelve elődje, dr. Batta András szerepét. Rendkívüli hónapok állnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mögött, hiszen 2013. október 22-én kivételes közéleti és nemzetközi figyelem középpontjába került az intézmény a Zeneakadémia főépületének újranyitásával, hangsúlyozta a rektor. A teljes pompájában megújult szecessziós zenepalota Koncertközpontként (azaz önálló koncertszervezőként) is bemutatkozott. „A Zeneakadémia azonnal a budapesti kulturális élet fókuszába került, s a megnyitó óta jegyet váltó több mint 100.000 látogató mellett egymásnak adták a kilincset a nemzetközi zenei élet nagyságai Steve Reichtől Joshua Bellen át Chick Coreáig" – fogalmazott. A telt házas koncertek sorában a Zeneakadémia különlegesen büszke lehet az egyetem tanszékeit és tehetségeit bemutató sorozatokra (Élesben, A tehetség kötelez, Doktorandusz-koncertek), illetve a diplomakoncertekre, valamint más nyilvános egyetemi hangversenyekre.  Mint a rektor kiemelte, csak a Zeneakadémia által nyújtott páratlan lehetőség, hogy a növendékek ugyanazon a színpadon vizsgázhatnak, ahol a nemzetközi sztárok fellépnek. A Zeneakadémia jelmondatát idézve Dr. Vigh Andrea úgy fogalmazott, az újranyitás világra szóló koncertévadát sokan és sokáig fogják büszkén emlegetni.
 


Az egyetemi oktatás 2014 februárjától költözhetett vissza a Liszt Ferenc térre, s noha az új rendszerek kialakítása és megismerése nem kevés rugalmasságot kíván üzemeltetői és oktatói-hallgatói részről egyaránt, a projekt eredményeként megújult terek egyértelműen emelik a Zeneakadémia világszínvonalú képzési portfóliójának fényét. Ezt bizonyítják a tavasz folyamán lebonyolított kiemelkedően sikeres nemzetközi projektek: a februári Operavizsga-fesztivál, a jeruzsálemi-budapesti Reconnections-projekt, a Nemzetközi Zenei Nevelési Konferencia, a Zeneakadémia Zenekarának nagyszabású koncertjei, a Liszt-Bartók Workshop, vagy a napokban kezdődő Ovidius-projekt. A Zeneakadémia nemzetközi rangját jelzi a tucatnyi nemzetközi együttműködéssel megvalósított workshop mellett a szép számú külföldi hallgató: a 30 diplomázó mellett (akiket a rektor angol nyelven külön is köszöntött) a jövő tanévben csaknem 60 Erasmus-ösztöndíjas diákja, és ugyanennyi rész- vagy teljes képzésre jelentkező idegenajkú növendéke lesz az egyetemnek.
 


Dr. Vigh Andrea a jövőt tekintve úgy fogalmazott: mint új rektornak egyszerre könnyű és nehéz a feladata, hiszen tiszta lappal kezdhet tervei megvalósításához, ugyanakkor a felé irányuló várakozások fel is nagyítják minden változtatás súlyát. Mint leszögezte, számára a legfontosabb a Zeneakadémiát mindig is jellemző, újra nyitott szellemiség ébren tartása, továbbá, hogy minden zeneakadémista – tanár, diák, munkatárs – érezze magáénak az iskolát. Iskolát, hiszen az egyetemet 2013. november 1. óta vezető hárfaművész-professzor meggyőződése szerint az oktatás adja a Zeneakadémia páratlan értékeinek, egyedülállóan inspiráló közegének elvitathatatlan lényegét, s ez a 139 éves tradíció a koncertélet alapja is. Kiemelt feladatának tartja, hogy a pezsgő zenei élet és a magas színvonalú oktatás egyedülálló egysége közötti ideális arányt megtalálja és megtartsa. Hangsúlyozta, hogy a Zeneakadémia a magyar zene csúcsintézménye, és a nemzetközi zenei élet meghatározó központja. A hallgatókat és a tanárokat egyben arra is kérte, hogy a koncertélet ünnepnapjai mellett a csendes hétköznapokra is figyeljenek, hiszen elmélyülés, felkészülés nélkül nem tud a hangverseny néhány negyedórájában megszületni az a csoda, amiért a nagyközönség estéről estére a Zeneakadémiára zarándokol.

A hitvallás után az elmúlt tanév sikereire tért át a rektor. Dr. Vigh Andrea tanáraink és hallgatóink versenyeredményeit sorolta a 2013 szeptember végi Új Magyar Zeneszerző Fórum nyerteseitől a Kelemen Kvartett legújabb győzelméig, majd kitért a Kossuth-, Erkel-, Liszt-, Prima Primissima, továbbá Pro Cultura Hungarica és Gramofon díjakkal kitüntetett oktatókra, továbbá a Junior Prima- és Creative Art-díjas hallgatókra (a teljes dicsőséglista a http://lfze.hu/hu/buszkesegeink oldalon érhető el), és a Zeneakadémia Kommunikációs Igazgatóságának irányításával megújult arculat szakmai elismeréseit is megemlítette.
 


A díjak felsorolását oklevelek átadása követte: elsőként Dr. Domonkos Zsuzsanna vehette át a Los Angeles-i Collegium Corvinum Ezüst Holló Emlékérmét. A díjat a kaliforniai magyar művészek közösségét összefogó szervezet intézője, egyetemünk egykori növendéke, Prof. Neszlényi Judit adományozta a Liszt Múzeum igazgatójának. Habilitációs oklevelet Dienes Gábor, Döbrössy János, Nemes László Norbert, Fekete Gyula és Kutnyánszky Csaba tanár urak vehettek át, rektori dicséretben pedig Pichner Teréz, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű művésztanára, valamint az évzárón zongorán közreműködő Lantos István professzor úr részesült. (A tanévzáró ünnepség keretében az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén dobogós helyezést elérő Devich Gergely is fellépett: Saint-Saens Allegro apassionato című csellódarabját adta elő Kovalszki Márta zongorakíséretével.) Az oklevelek átadása után a Zeneakadémia BA és MA képzésein végzett közel 300 hallgató vehette át diplomáját.

Minden kitüntetettnek és friss diplomásnak szívből gratulálunk!

Címkék