Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Fókuszban a Zeneakadémia tehetségei

2014. március 27.

A Zeneakadémia Koncertközpont A tehetség kötelez címet viselő sorozata a legkiválóbb zeneakadémista növendéknek és együtteseiknek kínál bemutatkozási lehetőséget.

„Bárcsak a jövendő művésze önmagán belül, s nem kívül tűzné ki az elérendő célt, s lenne a virtuozitás csupán eszköze, nem pedig végcélja. Bárcsak mindig észben tartaná azt, hogy bár a mondás szerint Noblesse oblige (a nemesség kötelez), de legalább annyira, sőt sokkal inkább, mint a nemesség: GÉNIE OBLIGE (a tehetség kötelez)!" – fogalmazott Liszt Ferenc 1840-ben, Paganiniről írt nekrológjában. E gondolat szellemében indult útjára 2013 őszén a Zeneakadémia Koncertközpont A tehetség kötelez című koncertsorozata, melynek keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legtehetségesebb zenészei mutatkozhatnak be a Solti György Kamarateremben.

Kiss Péter és Szűcs Péter

Kiss Péter és Szűcs Péter

A sorozat negyedik estéjén, 2014. április 4-én egy összeszokott zenészpáros, a zongorista Kiss Péter és Szűcs Péter klarinétművész ad koncertet. Mindketten az öncélú virtuozitással szemben álló, elmélyült művésztípus képviselői, az örökké újat kereső Liszt szellemi leszármazottai. Elhivatott tolmácsolói a kortárs zenének: Kiss Péter szólistaként egyaránt gyakorta adja elő az ismert és kevésbé ismert, huszadik századi és kortárs zeneszerzők műveit, saját triójával, a Trio Inceptionnel pedig a legfiatalabb komponista-generáció művészetének bemutatásán fáradozik. Szűcs Péter tagja számos kortárszenei együttesnek, többek közt a Horváth Balázs és Tornyai Péter zeneszerzők nevével fémjelzett THReNSeMBle zenekarral is fellépett már. Mindennek ellenére áprilisi koncertjükön a klasszikus repertoárból válogatnak, ekképpen, a Schumann-, Brahms-, Saint-Säens- és Debussy-darabok révén a kortárs zene helyett a kamaramuzsika kerül előtérbe. A kamarakoncert után a fellépő művészek és Mona Dániel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológus hallgatója várják pódiumbeszélgetésre az érdeklődő közönséget.

Tornyai Péter szerzői estje

Tornyai Péter

Április 22-én Tornyai Péter szerzői estjével folytatódik a sorozat. Tornyai 2013-ban végzett a Zeneakadémia zeneszerzés szakán, Jeney Zoltán növendékeként, azóta pedig az egyetem doktorandusz . 2011-ben megnyerte az Új Magyar Zenei Fórum kamarazenei fődíját, ugyanezen a zeneszerzőversenyen 2013-ban második helyezést ért el, 2012-ben pedig a bécsi Konzerthaus „Towards the Next 100 Years" zeneszerzőversenyének első díját hozta el. Nemcsak zeneszerzőként, előadóként is tevékeny, hegedűn és brácsán is rendszeresen közreműködik különböző kortárs zenei együttesek. Zeneszerzői munkásságát saját bevallása szerint sokkal inkább a kíváncsiság, mintsem a „saját hang" megtalálása irányítja. „A komponálás számomra belső szükséglet" – nyilatkozta egy interjúban, és bár arra a kérdésre, hogy miként határozná meg zenei stílusát, két negációval válaszolt (nem érdeklik a populáris zenei hatások és a posztmodern neoromantika), ez nem jelenti, hogy művei ne lennének elementárisan élményszerűek, mégpedig nemcsak a muzsikusok, de a közönség számára is. Szerzői estjén Bodrogi Éva (szoprán), Koltai Kata (gitár), Rohmann Ditta (cselló), Szalai András (cimbalom), Bársony Péter (brácsa), Bali János (furulya), Bán Máté (fuvola), Kovács Balázs (harsona), valamint az Antal Laura vezette Szabad Hangok Énekegyüttes közreműködésével két ősbemutató, és egy magyarországi premier is elhangzik.

ZAK Ensemble

Horváth Balázs

A tehetség kötelez-sorozat utolsó tavaszi koncertjén a Zeneakadémia kortárszenei együttese, a ZAK Ensemble lép fel május 5-én. A ZAK Ensemble az Európai Unió által támogatott New Music, New Audiences Program nyomán, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés tanszékvezetője művészeti koordinációjával alakult 2013 tavaszán, a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. A nemzetközi kezdeményezés szellemében a Horváth Balázs vezette együttes célja közelebb vinni a legfrissebb kortárs zenét a közönség minél szélesebb rétegeihez. Frissességben nem lesz hiány a hangversenyen, hiszen egy Haydn-kompozíciótól eltekintve mindössze egyetlen olyan darab fog megszólalni a koncerten, amely a múlt évezredben született.

A sorozat koncertjeire a kapcsolódó hivatkozásokat követve online, illetve a Zeneakadémia Koncertközpont jegyirodájában válthatók belépők.