Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Holokauszt-emléktáblát avattak a Zeneakadémia Wesselényi utcai épületén

2015. május 13.

A tábla az épület falai között 1944 decemberében bekövetkezett tragédiának állít emléket.

A Ligeti Györgyről elnevezett, teljes körű átépítését követően 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek otthont adó iskolaépület Wesselényi utcai homlokzatán korábban egy, az antifasiszta ellenállás hősi halottainak emléket állító tábla volt megtalálható, melyet 1996-ban állíttatott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ). A második világháború éveiben a gettó Wesselényi utcai kapujának közelsége miatt nyilas és SS kaszárnya költözött a az 1870-es évek elején Feszl Frigyes tervei alapján épült iskolaépület falai közé. 1944. december 28-án nyilasokból és SS-tagokból álló fegyveres csoport megtámadta a Bethlen Gábor téri kórházat; másnap 28 fiatalabb férfit a Wesselényi utcai kereskedelmi iskola épületébe hurcoltak, majd december 29-én a Visegrádi utcai ellenállási csoport és a Vilmos-laktanyai Kiska- (kisegítő karhatalmi) alakulat tagjaival együtt 81 embert meggyilkoltak. Ennek a tragikus eseménynek állított emléket elsőként 1964-ben a Hazafias Népfront és a VII. kerületi Tanács.

 

Fotó: Zeneakadémia / Szabó Barnabás
 

Az eredeti táblát a Gidófalvy Emlékbizottság kérésére az emlékbizottság XIII. kerületi emlékhelyére helyezték át. Ennek fő oka az volt, hogy az emlékbizottság minden, a Kiska-alakulatokkal kapcsolatos tárgyi emléket egy helyen kívánt gyűjteni. A Zeneakadémia Batta András rektorsága idején az épület rekonstrukciójához kapcsolódóan – Fónagy János országgyűlési képviselő, Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont korábbi ügyvezető igazgatója és Bóka László, az Erzsébetvárosi Kulturális Egyesület elnöke kezdeményezésére – új táblát készíttetett a korábbihoz hasonló felirattal, ennek leleplezésére került sor 2015. május 12-én dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és a MAZSIHISZ-t képviselő Freiman Péter részvételével.
 

Fotó: Zeneakadémia / Szabó Barnabás


Az emléktábla-leleplezésen beszédet mondott dr. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, valamint a MAZSIHISZ képviseletében Freiman Péter csellóművész, a Zeneakadémia harsona tanszakának együttese (művészeti vezető: Hőna Gusztáv, tagjai: Sztán Attila, Ujj Tibor, Tóth Márk Antal, Brindás Barnabás, Czeilinger Norbert és Angyal János) előadásában Beethoven Tre equali című gyászzenéje hangzott el.
 

Címkék