A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Hontvári Gábor az idei Lantos Rezső karvezető verseny győztese

2014. március 17.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszéke és a Lantos Rezső Alapítvány 2014. március 16-án rendezte meg a fiatal karnagyoknak meghirdetett versenyt.

Az 1977-ben elhunyt legendás kóruskarnagy emlékét ápoló alapítvány közreműködésével szervezett megmérettetésen minden évben a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a frissen végzett kóruskarnagyok mérik össze tudásukat. Az idei versenyre magyarországi és határon túli, hallgatói jogviszonyban álló hallgatók, illetve  2012-ben és 2013-ban végzett karvezetők jelentkezhettek.

A verseny elődöntőjében – összesen 12 perc próbát követően – egy lapról vezényelt gyermekkari művel, valamint Tóth Péter: Regina caeli, Fekete Gyula - Romhányi József: A teve fohásza, illetve Kocsár Miklós - Kányádi Sándor: Tavaszvárás - III. Elment a nyár, V. Kelj föl nap! című kompozícióinak valamelyikét mutatta be a tizenkét jelentkező a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyerekkara (karnagyok: Őri Csilla és Uhereczky Eszter) közreműködésével.

A döntőbe jutó hat versenyző három feladatot kapott. Thomas Weelkes: We Shepherds Sing című darabjának elvezénylését követően egy, a döntő előtt egy órával kézhez kapott romantikus művet próbálták, majd Kodály Zoltán: Gömöri dal, Tóth Péter: Dormi Jesu, illetve Farkas Ferenc - Tóth Árpád: Az öröm illan (Az öröm illan, I.) című kompozíciójának egyikét mutatták be. A döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karnagy: Erdei Péter Érdemes művész) működött közre.

Az öttagú zsűrit Kamp Salamon Liszt-díjas karnagy, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára vezette, tagjai Gerenday Ágnes a Budapesti Ifjúsági Kórus Karnagya, az EMMI Zeneművészeti referense; Jos Vranken karnagy, fesztiválszervező; Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory díjas zeneszerző, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, és Pad Zoltán a Debreceni Kodály Kórus karnagya, a Zeneakadémia Kodály Intézetének adjunktusa voltak. Döntésük alapján az első díjat, egyben a Lantos Rezső Alapítvány díját Hontvári Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BA II. évfolyamos zenekar- és kórusvezetés szakos hallgatója (felkészítő tanára: Jobbágy Valér) nyerte el. A második helyezést és a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíját Hajdú Sándor, a Debreceni Egyetem BA III. évfolyamos zenekar- és kórusvezetés hallgatója kapta; harmadik pedig Dobszay Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem MA I. évfolyamos karmester szakos hallgatója lett, aki a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíját nyerte el.

A Kontrapunkt Kiadó Különdíjaként magyar szerzők kórusműveiből összeállított kottacsomagot vehetett át Arany Judit (DE Zeneismeret – ének-zenetanár MA II. évf). A Magyar Kodály Társaság különdíját Kodály Gömöri dalának legjobb előadásáért Dobszay Péter kapta, a Magyar Kodály Társaság további három különdíjában pedig Kiss Aliz és Farkasházi Dávid (mindketten LFZE Zenekar- és Kórusvezetés BA II.), valamint Veres Anett (DE Zeneismeret - ének-zenetanár MA I.) részesültek. A Lantos Rezső Alapítvány által felajánlott közönségdíjat Hontvári Gábor vehette át.  A fentieken kívül a versenyzők könyv- és CD ajándékokat vehettek át a Lantos Rezső Alapítvány, az Andor Ilona Baráti Kör és a Budapesti Monteverdi Kórus felajánlásaként. 

Címkék