Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Idén a női alkotók állnak a Zeneakadémia kamarazenei fesztiváljának középpontjában

2022. november 9.

A november 17. és 20. közötti kamara.hu ezúttal Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete köré épül, a négy koncert mellett a közönséget irodalmi beszélgetés és gyermekprogram is várja.

A minden évben november közepén megrendezett fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár egy-egy irodalmi mű köré építik a programot. Az idei tematikáról, Virginia Woolf Saját szoba című esszékötetéről úgy fogalmaznak: „A könyv a női alkotók önállóságáról szól, ennek megfelelően kapnak hangsúlyt a hölgyek a felhangzó darabok zeneszerzői között is”. Mint hozzáteszik, varázslatos világ kapuit nyitja meg az, ahogy körbejárnak egy adott témát, és megtalálják a társművészetek segítségével azokat a legfontosabb pontokat a zenében, amelyek mindenkit együtt- és továbbgondolkodásra ösztönöznek.

Ezúttal is a nemzetközi és a hazai zenei élet kiválóságai működnek közre, például Veronika Eberle, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek, az Engegård Quartet, Kokas Dóra és Ella van Poucke csellóművészek, Fejérvári Zoltán zongoraművész, valamint Horti Lilla és Csővári Csilla énekművészek. Az irodalmi beszélgetés, a Hatszemközt című est vendége idén Tóth Krisztina költő lesz.

A november 17-i első hangversenyen az utóbbi időkben újra felfedezett velencei zeneszerző, Barbara Strozzi áriái mellett többek közt Schubert dalai hangzanak el, amelyek egy-egy nőalakot idéznek fel.

A november 18-i második, Levélbeszélgetések című előadáson Huszárik Kata és Ficza István színművészek segítségével elevenedik meg Clara és Robert Schumann, Fanny és Felix Mendelssohn kapcsolata, műveiken túl leveleiken és naplóikon keresztül, így betekintést nyerhetünk a 19. századi női alkotók sorsába is. Megszólal továbbá Brahms és Schubert egy-egy, a témához illeszkedő kompozíciója is. Az előadást Simon Izabella rendezte.

November 19-én a Varázshang című gyerekprogram után következik a harmadik, angol tematikájú koncert, amelyen Rebecca Clarke lesz az egyik központi alak. A Woolfnál csak pár évvel fiatalabb Clarke a nemzetközi zenei színtéren elsősorban brácsaművészként vált ismertté, mai ismereteink szerint ő volt az első női zenész hivatásos szimfonikus zenekarban, de a kamaramuzsikálásban is úttörőnek számított nőkből álló zongorás kvartettjével. Az ő kompozíciói mellett Edward Elgar és Frank Bridge művei, valamint Haydn angol canzonettái hangzanak el, utóbbiak legtöbbjénél Anne Hunter verseit használta fel a zeneszerző.

A november 20-i záró napon ezúttal Tóth Krisztina költő lesz Simon Izabella és Várjon Dénes beszélgetőpartnere a Hatszemközt című eseményen, ahol Fejérvári Zoltán tolmácsolásában elhangzik Beethoven 24. zongoraszonátája is, amelynek ajánlása Brunszvik Teréznek szól. Utána, a negyedik koncerten Kodály művein keresztül a magyar folklór nőalakjai jelennek meg, továbbá elhangzik Brahms 3., illetve Mozart 2. zongoranégyese.

A fesztivál részletes programja a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlás a kamara.hu portálon érhető el.