A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Leon Botstein: "A zenélés életforma"

2014. június 20.

A Bard College Conservatory of Music zenekara európai turné keretében adott koncertet a Zeneakadémián június 14-én. Az est karmesterét Leon Botsteint, egyben a neves amerikai egyetem rektorát a koncertről és a Bard College egyedülálló zeneoktatási rendszeréről is kérdezte a Fidelio.

Leon Botstein és a Bard College Conservatory of Music Zenekara a Zeneakadémián (fotó: Benkő Sándor)

"Szerintünk a mai világban egy zenész nem tud érvényesülni anélkül, hogy ne találná meg a kapcsolatot az élet más, gyakorlatiasabb területeivel. És éppen ez az, amiben a mi képzésünk segít. Vannak, akik idegen nyelveket tanulnak, mások matematikát. Nemrég végzett egy növendékünk, aki fizikát és akusztikát tanult, és most aktív zenészként és hangszerkészítőként egyaránt hasznosítja a megszerzett interdiszciplináris tudást. A Bardon az elméleteti oktatást is másképp közelítjük meg: a hallgatók gyakorlati zenélésből fakadó szükségleteihez alkalmazkodva tanítunk szolfézst és zenetörténetet. Másrészt arra is figyelünk, hogy diákjaink megismerjék a zeneipar, a kottakiadás történetét, a kórustársaságok és amatőr zenekarok működését, a hangszertechnika fejlődését. Meggyőződésem, hogy a zenélés életforma, és ahhoz, hogy megérthessük, mit és hogyan játszottak és írtak le az elődeink, ismernünk kell a korabeli kultúrát is" - mondja Leon Botstein a Bard College Conservatory zenei nevelési koncepciójáról. A teljes interjú, amelyben a zeneakadémián elhangzott műsorról és az egyedülálló képzést nyújtó amerikai egyetem zeneművészeti karának alapításáról is mesél a zenetudós-karmester, ide kattintva olvasható el a Fidelio.hu-n.

Címkék