A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Liszt, Erkel és Brahms műveivel ünnepel születésnapján a Zeneakadémia

2023. október 20.

November 14-én az előzetesen meghirdetetthez képest más szólistával és karmesterrel, illetve műsorral koncertezik a Nagyteremben a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara.

1875-ben ezen a napon kezdte meg működését az intézmény, ezért minden évben különleges ünnepi hangversennyel emlékezik meg az évfordulóról. Idén is a növendékekből álló együttes lép fel a születésnapi koncerten.

A hangversenyen az együttest 2013 óta vezető, Lajtha-díjas Ménesi Gergely, a Karmester és Karvezető Tanszék docense áll a dirigensi pódiumra, szólistaként pedig Farkas Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője és Banda Ádám hegedűművész, a Vonós Tanszéki Csoport oktatója működik közre.  Az est műsorán Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, Liszt A-dúr zongoraversenye, a szünet után pedig Brahms D-dúr hegedűversenye szerepel a korábban Keller András karmesterrel meghirdetett program, valamint Berecz Mihály zongoraművész helyett.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a képzés fontos része a zenekari gyakorlat, a különféle hangszeres hallgatókból összeálló, ezért évről évre folyamatosan változó felállású Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara rendszeresen ad koncerteket, nem ritkán világhírű karmesterek vezényletével.