Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Magasrangú japán delegáció tárgyalt a Zeneakadémián

2023. szeptember 5.

Furuta Hadzsima, Gifu prefektúra kormányzója vezetésével a küldöttség az immár csaknem 30 éves együttműködés folytatásáról, valamint jövőre egy ottani fesztiválon történő kiemelt részvételről egyeztetett Dr. Vigh Andrea rektorral.

A prefektus kíséretében volt Jamada Dzsicuhiro, a gifui Japán–Magyar Baráti Társaság elnöke és Nodzsima Ikuo, a prefektúra közgyűlésének elnöke, a Zeneakadémia részéről pedig Falvai Sándor zongoraművész, professor emeritus, egykori rektor, Onczay Csaba csellóművész, professor emeritus, valamint Szabadi Vilmos hegedűművész, egyetemi docens vett részt a megbeszélésen. Ők hárman a felek szoros együttműködésének köszönhetően 29 éve minden nyáron nagyszabású koncertet adnak a Nagoja közelében fekvő Gifu városában, a Salamanca Hallban, majd egyhetes mesterkurzust tartanak a fiatal japán növendékeknek, akik jellemzően Tokió nagy egyetemeiről (Gedai, Toho), Nagojából, Oszakából, de az ázsiai ország számos más részéből is érkeznek. A kurzus végén lehetőségük van az oktatók előtt zeneakadémiai felvételi vizsgát tenni, amely után először részképzésben kezdik meg tanulmányaikat Budapesten, és az első év után a legtöbben Magyarországon maradnak BA, MA vagy szólistaképzős hallgatóként.

 


fotó: Zeneakadémia/Posztós János

 

Az együttműködés három hangszerre (zongora, hegedű, cselló) jött létre, és az eltelt csaknem harminc évben 671 japán diák vett részt a három zeneakadémiai oktató mesterkurzusain, illetve 114 japán növendék tanult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen cserediákként. Az idei felvételin 11 hallgató felelt meg, ebből öten hegedű, négyen zongora, ketten pedig cselló szakra jelentkeztek. Ez a szám azt is mutatja, hogy a Zeneakadémia kiemelkedő szerepet tölt be az Európában tanulni szándékozó japán fiatalok zenei képzésében.  Mint elhangzott, örömmel jönnek Budapestre, hogy a Zeneakadémia kiváló professzoraitól tanuljanak.

A megbeszélésen Dr. Vigh Andrea köszönetet mondott az együttműködésért, hangsúlyozva e régi kapcsolat teremtette értékeket.

Furuta Hadzsima kormányzó örömét fejezte ki, hogy látogatást tehet az általa több ízben is világhírűnek minősített Zeneakadémián. Kiemelte: a több száz japán növendék közül, akik részt vettek a mesterkurzusokon vagy a budapesti intézményben tanultak, számosan már a nemzetközi előadóművészi pályán vannak. Elmondta, hogy azért látogatott Magyarországra, mert a kormányzattól rangos állami kitüntetést vett át a két ország közötti kapcsolatok ápolásáért, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy utóbbiak fontos pillére a Zeneakadémiával meglévő és gyümölcsöző együttműködés.

 


fotó: Zeneakadémia/Posztós János

 

A kormányzó szólt arról is, hogy jövőre Gifuban nagyszabású fesztivál lesz, hasonlóan ahhoz, ahogy most Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, és szeretnék, ha ennek fénypontja lenne egy közös rendezvény a Zeneakadémiával az akkor már 30. évfordulójához érkező együttműködés megünneplésére is.

Nodzsima Ikuo úgy vélekedett, hogy az elmúlt csaknem harminc évnyi közös munka a három, fent is említett zeneakadémiai professzor kitartásának és lelkesedésének köszönhető, és reméli, mindnyájan el tudnak majd menni a jövő évi fesztiválra.

A pedagógiai siker lényege: a tudás és a hagyomány átadása –hangzott el a megbeszélésen. A három évtizedes közös munka eredménye, hogy az első diákok mára tanárként oktatják az utóbbi években jelentkezetteket, akik így a 3 magyar professzor „zenei unokáinak tekinthetők.