Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Májusi mesterkurzus-eső a Zeneakadémián

2014. április 23.

A tavaszi vendégtanárok Guy Ben-Ziony, Michael Vaiman, Varga Tamás, Kertész Ildikó, Nelson Goerner és Sylviane Deferne, valamint Nicholas Daniel lesznek.

Guy Ben-Ziony

A májusi zeneakadémiai kurzusok között elsőként május 2-3-án Guy Ben-Ziony tart brácsa mesterkurzust a Liszt Ferenc téri főépület X. termében. Az izraeli születésű művész 9 évesen kezdett hegedülni, brácsán pedig 13 éves kora óta játszik. Felsőfokú tanulmányait Tabea Zimmermann-nál és Tatjana Masurenkónál végezte Frankfurtban és a Lipcsei Zeneművészeti Főiskolán. Számos eredménye közül kiemelkedik a Lionel Tertis Nemzetközi Brácsaversenyen (2000) elnyert különdíj, a frankfurti DAAD Versenyen megszerzett második helyezés (2001). Szólistaként Ben-Ziony fellépett izraeli és európai zenekarokkal, s gazdag repertoárjának köszönhetően olyan híres koncerttermekben fordult meg, mint a bécsi Musikverein, az amsterdami Concertgebouw, a Berliner Philharmonie, a londoni Wigmore Hall, vagy a Carnegie Hall Kneisel terme. Guy Ben-Ziony jelenleg a lipcsei Mendelssohn-Bartholdy Musikhochschule brácsaprofesszora de rendszeresen tart mesterkurzusokat Németországban, Svédországban, Ausztriában, Nagy Britanniában, Törökországban és Izraelben. 2014. május 2-3-án tartandó zeneakadémiai kurzusán – melynek részletei és pontos beosztása ide kattintva találhatók meg – aktív játékosként csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek, passzív résztvevőként azonban minden érdeklődő ingyenesen részt vehet, amennyiben legkésőbb április 28-ig regisztrál a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

Május 6-8. között Michael Vaiman, a Kölni Zeneművészeti Főiskola hegedű professzorának mesterkurzusára kerül sor. Michael Vaiman Odesszában született, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban David Oistrach és Semyon Snitkovsky tanítványa volt. 1989-ben Izraelbe települt, s a tel aviv-i Rubin Zeneakadémián kezdett tanítani. Rendszeres vendég számos európai, Egyesült Államok-beli, japán, izraeli és orosz koncertteremben, szólózott a Berlini Szimfonikus Zenekarral, a Jurij Szimonov vezényelte Moszkvai Filharmonikusokkal, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral és Jurij Bashmet vezénylétével is.Visszatérő résztvevője a kuhmo-i (Finnország) és Tours-i (Franciaország) fesztiváloknak, valamint a New York-i Summit Music Festival-nak, ahol olyan ismert zenészekkel is játszott együtt, mint Paul Badura-Skoda vagy Jurij Bashmet. 1999 óta Michael Vaiman a kölni Musikhochschule hegedűprofesszora, és rendszeresen tart mesterkurzusokat más intézmények mellett a manchester-i Royal Northern College of Music-ban, a pekingi Central Conservatory of Music-ban, tanítványai a világ számtalan zenekarában megfordultak. A Liszt Ferenc téri főépület X. termében megrendezendő kurzus – melynek részletei ide kattintva találhatók meg – aktív résztvevőként csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek, passzív státuszban azonban minden érdeklődő ingyenesen részt vehet, amennyiben legkésőbb április 28-ig regisztrál a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

Varga Tamás gordonka mesterkurzusa május 8-án kezdődik a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, másnap pedig a Liszt Ferenc téri főépület X. termében folytatódik. Az 1998-tól a Wiener Staatsoper, 2001 óta a Bécsi Filharmonikusokban egyaránt játszó, de szólistaként is nemzetközi hírnévnek örvendő csellista 1992-ben diplomázott a Zeneakadémián Mező László, Kurtág György és Rados Ferenc növendékeként. 1989-ben a Prágai Tavasz, majd a Duinói Nemzetközi Gordonkaverseny és több más rangos megmérettetés díjazottja. Szóló- és kamarazenei koncerteket adott Európa számos országa mellett az USA-ban, Kanadában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Japánban. Éveken át tanított az Attergau-i nemzetközi zenekari akadémián, és rendszeresen tart kurzusokat világszerte. Több mint húsz lemeze jelent meg a Camerata Tokyo, Naxos, Hungaroton, King Records és Cavalli Records kiadóknál. Varga Tamás május 8-9-i zeneakadémiai kurzusára aktív résztvevőnek csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói jelentkezhetnek, de a foglalkozások passzív státuszban külsősök számára is nyitottak. Jelentkezni – aktív résztvevők a játszani kívánt darab címével – Szabó Ágnes tanszéki ügyintézőnél lehet legkésőbb 2014. április 30-ig a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu email címen.

 

A vendégtanárok sorában május 19-21 között Kertész Ildikó, a barokk fuvola specialistája tart kurzust a Ligeti György épület -125-ös termében. Az Orfeo Zenekar szólistája és Campinela együttes tagja tartott már kurzust a Juilliard School-on (New York), a Curtis Instituit-on (Philadelphia) és a houstoni Rice University-n, játszott mások mellett az Angol Barokk Szólistákkal, a Concerto Kölnnel, a Les Adieux együttesel. Lemezein Kleinknecht és Krebs fuvolaszonátái, Haydn Nap-kvartettjei és Mozart fuvolás kvintettjeit hallhatók. Kertész Ildikó május 19-21-én a Zeneakadémián tartandó kurzusa a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékeinek ingyenes, jogviszonnyal nem rendelkező érdeklődők számára a kurzus részvételi díjai aktív státuszban 5000, passzív résztvétel esetében 2500 Ft naponta. Jelentkezni barokk és modern hangszerrel egyaránt lehetséges, és kamaracsoportokat is vár a művésznő. A kurzusra a kitöltött jelentkezési lapokkal személyesen Orosz Dóránál (Bp. 1077 Wesselényi u. 52, VI. iroda), vagy e-mailben az orosz.dora[kukac]zeneakademia.hu címen lehet jelentkezni.

 

Sylviane Deferne

Szintén május folyamán, de a többi mesterkurzushoz képest rendhagyó módon, széles körű nemzetközi együttműködés keretében rendezi meg a Zeneakadémia a „Liszt és Bartók zarándokévei" projekt részét képező budapesti a Liszt-workshopot, melyet Dráfi Kálmán és Lantos István professzorok mellett a Genfi Zeneművészeti Főiskola tanárai, Nelson Goerner (lenti képünkön) és Sylviane Deferne vezetnek majd 2014. május 20-24. között. A workshop Liszt svájci és magyarországi ihletésű műveit helyezi középpontba, azaz az Années de pélerinage-ciklus – melynek első kötetében összegyűjtött műveket Liszt genfi tanárkarrierjének hajnalán szerzett, harmadik kötetének egyes műveit pedig magyarországi tanári pályafutása ihletett – mellett a magyarországi cigányzene hatásait tükröző Magyar Rapszódiák, és Liszt életének kései kompozíciói szerepelnek majd a workshop kiemelt témái között (emellett más Liszt-műveket is hozhatnak a jelentkezők).

Nelson Goerner

A workshop résztvevői a zongora mesterkurzus mellett felkeresik a Liszt emlékét őrző helyeket Budapesten, különös tekintettel a Liszt Múzeumra, továbbá belvárosi sétát tesznek a Liszt életében jelentős szerepet játszó helyek, épületek érintésével, melyhez egy speciális mobilapplikáció szolgál túravezetőként. A workshopon továbbá Philippe Dinkel, a genfi akadémia rektora tart zenetudományi előadást Liszt életművéről és a művek hátteréről. A Svájci Hozzájárulás Alap támogatásának köszönhetően a kurzusok látogatása aktív és passzív hallgatóknak egyaránt ingyenes. Aktív résztvevőnek kizárólag a Jelentkezési lap (pdf / doc) kitöltésével lehet pályázni (a jelentkezési lap visszaküldésének határideje: 2014. május 10), passzív hallgatóknak nem szükséges előre írásban jelentkezni.

 

Május 24-én kerül sor Szakcsi Lakatos Béla klasszikus zongoristáknak tartandó, eredetileg korábbra meghirdetett improvizációs mesterkurzusára, melyre kizárólag a Zeneakadémia  hallgatói jelentkezhetnek.A kurzus részletei ide kattintva találhatók meg.

 

Végül 2014. május 31-én és június 1-én Nicholas Daniel érkezik a Zeneakadémiára. Az oboaművész karrierje 18 évesen indult, amikor megnyerte a BBC "Év ifjú zenésze" díjat. Hosszú és eredményekben gazdag pályafutása során a világ vezető zenekaraival és karmestereivel koncertezett. A barokk és a 19. századi repertoár mellett a kortárs zene elkötelezett apostola, számos – elsősorban angolszász – szerző művének ősbemutatója fűződik nevéhez. A BBC Proms fesztiválon 2004-ben karmesterként is bemutatkozott a Britten Sinfonia élén, amelynek alapító tagja. Karmesterként dolgozott már több német és skandináv együttes mellett a Budapesti Vonósokkal is, a kaliforniai székhelyű Camerata Pacifica oboistája, és a Leicester Fesztivál művészeti vezetője. Mint elhivatott kamaramuzsikus, a Haffner Fúvósegyüttes és a Britten Oboa Kvartett alapító tagja; Julius Drake zongoraművész, valamint a Maggini és Lindsay vonósnégyesek rendszeres partnere. Nagy-Britanniában és Németországban tanít, többek között a Trossingeni Zeneművészeti Főiskolán, 2014-től a Dartingtoni Nemzetközi Nyári Akadémiát művészeti vezetőként is irányítja. A rangos Queen's Medal for Music díj birtokosa. A Liszt Ferenc téri főépület X. termében tartandó kurzusára május 28-ig lehet jelentkezni. A részvétel a Zeneakadémia hallgatói számára ingyenes, külsősök passzív státuszba jelentkezhetnek napi 1000 Forint napidíj fejében. Regisztrálni B. Nagy Juditnál lehet a bnagy.judit[kukac]zeneakademia.hu címen.

Nicholas Daniel kurzusa technikai okokból 2014 őszén kerül megrendezésre.

További részletek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási honlapján, az lfze.hu/kurzusok oldalon, ahol minden aktuális kurzus kiírása megtalálható.

Címkék