Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Már a la carte bérlet is váltható a Zeneakadémia Koncertközpont programjaira

2015. január 15.

A csak a pénztárban elérhető tetszőleges jegy-összeállításokra különleges, sávos árkedvezmény vehető igénybe.

A 2015 januárjától kínált, szabadon összeállítható a la carte bérletek keretében az egyidejűleg három különböző előadásra jegyet váltó vásárlóink az egyes jegyek áraihoz képest 10%, négy különböző előadásra 15%, öt különböző előadásra 20% kedvezményben részesülnek. Az a la carte bérletek a Zeneakadémia Koncertközpont bármely saját rendezésű koncertjéből összeállíthatók, tehát vásárlóink kedvükre válogathatnak a 2015-ös tematikus bérleteken kívüli klasszikus zenei kínálatból – köztük olyan emlékezetesnek ígérkező koncertekkel, mint Vashegyi György és a Zeneakadémia együtteseinek Händel-estje március 7-én, Bogányi Gergely zongorahangversenye, Somos Csaba karvezetés DLA koncertje, vagy  Rajk Judit és a Szent Efrém Férfikar bizánci estje március 22-én, – valamint a Zeneakadémia Koncertközpont jazz és népzenei koncertjeiből is.
 

The Impossible Gentlemen


A Jazz Itt! sorozatban február 9-én a Gwilym Simcockot, Mike Walkert, Steve Rodbyt és Adam Nussbaumot fedő Impossible Gentlemen formáció lép a Nagyterem színpadára, az az együttes, amelyről a Jazz Breakfast nevű angol internetes jazz-portál egyszerűen azt írta: Négyes házasság, amely a mennyben köttetett.

Március 19-én két partnerével, Marcus Gilmore dobossal és Stephan Crump bőgőssel érkezik a Nagyterembe Vijay Iyer, akit „a legfontosabb mai zongoristának” titulált a The New Yorker, az amerikai Jazzújságírók Társasága pedig Az év zenészének választotta, s még ugyanebben az évben Historicity című trióalbuma Grammy-jelölést kapott.

A klasszikus jazz-standerdek, az afro-kubai zene, a brazil ritmusok vagy a klezmer egyaránt közel állnak Anat Cohen izraeli klarinétművészhez, aki május 28-án lép fel a Solti Teremben jazzkvartettjével. Az amerikai Jazzújságírók Társasága hat éven át zsinórban neki ítélte az év klarinétosa díjat, s eddig megjelent öt önálló lemezéért (az utolsó 2012-ben jött ki) hasonló hevülettel rajong a szakma, mint a nagyközönség.
 

Anat Cohen Quartet


A magyar jazz krémjéről sem feledkezik meg természetesen a Zeneakadémia. A intézményes jazzoktatás honi elindulásának ötvenedik évfordulóján, március 8-án a Zeneakadémia Jazz Tanszékét vezető Binder Károly és kollégái mellett a szcéna vezető zenészei, valamint a Jazz Tanszék legkiválóbb növendékei teszik fellépésükkel emlékezetessé a jubileumot.

2013-ban megnyerte a Marosvásárhelyi Jazz-verseny legjobb szólistájának járó díját, 2014-ben pedig a Nottinghami Nemzetközi Jazz-zongora versenyen a legjobb négy közé került be Oláh Krisztián, aki édesapja, Oláh Kálmán hatására kezdett jazz-zel foglalkozni, és Binder Károly növendéke a Zeneakadémia Jazz Tanszékén. Április 14-én zeneakadémista évfolyamtársaival alakított triójával, illetve négy fúvóssal kiegészülve mutatják be saját szerzeményeiket és legkedvesebb jazz-standarjeiket.

Snétberger Ferenc ezúttal új formációval mutatkozik be április 19-én. A trióban – amellyel most készül az ECM kiadónál lemezfelvételre – két legendával játszik együtt: a Charles Lloyd, Tomasz Stańko és Bobo Stenson partnereként is ismert svéd bőgőssel, Anders Jorminnal (a Göteburgi Egyetem tanárával), valamint az amerikai avantgárd dobossal, Joey Baronnal, aki John Zorn együttesének meghatározó tagja, de játszott Bill Frisell-lel, John Scofield-del, Al Jarreau-val és Dizzy Gillespie-vel, illetve a popzene olyan ikonjaival, mint Michael Jackson vagy David Bowie.
 

Pál István Szalonna és bandája


A Zeneakadémia Koncertközpont 2015 tavaszi népzenei programkínálatát, az Akusztikus, Autentikus sorozatot Pál István Szalonna és Bandája február 19-ei koncertje nyitja. A Magyar Állami Népi Együttes kísérőzenekaraként megalakult csapat nagyszabású műsorral ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Az estet három gondolat köré építik: néptánc és népzene, mesterek és példaképek, valamint generációk elválaszthatatlanságáról vall zenében Szalonna és bandája, táncos és zenész vendégeik, továbbá az Erdélyből és a Rábaközből érkező hagyományőrző prímások.

Március 4-én egy estére estén újra összeáll az Új Stílus zenekar. Az énekes Berecz András mellett a zenekar mindhárom hegedűse, Ökrös Csaba, Vizeli Balázs és Gombai Tamás is színpadra lép,hogy felidézzék a nyolcvanas-kilencvenes évek táncházait, a korabeli táncegyüttesek színpadi műsorait, az amerikai turnékat, és a digitális technológia elterjedése előtt készült hangfelvételek hangulatát.
 

Petrás Mária és a Szigony Együttes


Régi falusi zenekarok hagyományait követve a gyimesi és moldvai magyarság népzenéjét játssza a Szigony Együttes. Április 29-ei koncertjükön ezúttal Moldva legszebb zenéiből válogatnak: szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat hallhat tőlük a közönség. Partnerük ezúttal a Muzsikás állandó vendégeként jól ismert, moldvai származású Petrás Mária lesz.

Kizárólag az autentikus népzene előadói eszközeivel, de korszerű zenei élményt kíván nyújtani a Tükrös Együttes. A zenekar tagjai számára az erdélyi Mezőség zenéje volt az az impulzus, ami miatt meghatározóvá vált életükben a muzsikálás. június 6-ai koncertjük is tisztelegés a kiváló mezőségi cigánybandák muzsikusai előtt, s főhajtás azok előtt, akik népzenei gyűjtőútjaik során megörökítették az utókornak e páratlan zenei kincseket.

 

A Zeneakadémia Koncertközpont összes, a la carte bérletkonstrukcióban is kínált koncertje ide kattintva tekinthető át. A koncertekre szólójegyek a fenti linkeket követve is válthatók, az a la carte bérlet keretében elérhető kedvezmény azonban kizárólag a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri pénztárában történő jegyváltás esetén érvényesíthető. Pénztárunkban az öt, tíz és húszezer forintos címletekben értékesített ajándékkártya mellett 2015-ös tematikus bérleteink korlátozott számban még elérhető a Kamarazene Nagyteremre-bérlet.