Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

"Már levetettük a pitykés mellényt" - interjú Szabó Dániel cimbalmossal

2014. július 14.

A Fölszállott a páva vetélkedőben feltűnt Bazseva zenekar cimbalmosával, Szabó Dániellel a zenekar szellemiségéről és az áprilisban megjelent Első bekezdés című bemutatkozó albumáról készített interjút a Fidelio.

"Autentikusan, mégis aktualizálva, személyessé téve szeretnénk megszólaltatni a magyar népzenét. Nem biztos, hogy egy széki lassút pont azokkal a szövegekkel éneklik el a lányok, mint ami a gyűjtésben szerepel, hanem keresnek hozzá olyat, ami az ő személyiségüket jobban kifejezi. Tematikus számokat is készítünk, és megpróbáljuk a férfiéneklést is visszahozni a folkdivatba" - mondja a Zeneakadémia népi cimbalom szakján néhány éve végzett Szabó Dániel (a fotó bal szélén), s hozzáteszi: "a népzene is egy újító műfaj. Hagyományőrzés csak most létezik Budapesten, falun soha nem őriztek hagyományt: ott, ha meghallottak egy új dallamot, azonnal beépítették a repertoárba, szerves részévé vált a kultúrának. Ha jött egy új ruha, azonnal „levetették a régit". Tehát én azt hiszem, hogy ebben semmi kivetnivaló nincs. Mi is újítók vagyunk és nem a nagymamáink ruháit hordjuk."

A teljes interjú a Fidelio.hu-n, ide kattintva olvasható el.

Címkék