Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Már megvásárolhatók a jegyek a Zeneakadémia 2014 őszi koncertjeire

2014. június 17.

Az új évad és az új bérletek május végi meghirdetését követően 2014. június 16-tól már minden, a Zeneakadémián megrendezendő őszi koncertre váltható szólójegy is.

A Zeneakadémia 2014 szeptember-december havi teljes programkínálata – ideértve a befogadott hangversenyeket is – ide kattintva található meg, a Zeneakadémia Koncertközpont által rendezett koncertekre váltható jegyek áttekintő listáját pedig ezen a linken találják. Teljes őszi programkínálatunk a harmadik Koncertmagazin megjelenésével hamarosan hagyományos formátumban is böngészhető lesz, de addig is a közönség figyelmébe ajánlunk néhány különlegesen izgalmasnak ígérkező koncertet a következő hónapokból. (A részleteket a hivatkozásokat követve találják.)
 

Vujicsics együttes (fotó: Bácsi Róbert László)

Az új zeneakadémiai évad kezdetén, 2014. szeptember 30-án ünnepli fennállásának 40. évfordulóját az idén Kossuth-díjjal kitüntettet Vujicsics együttes. Ünnepi koncertjük műsorát Bartók Béla szerb gyűjtésére építik, s a klasszikus és a népi hagyomány kapcsolataira kívánják felhívni a figyelmet. Október 1-jén két Junior Prima-díjas ifjú virtuóz, az Itzhak Perlman által felfedezett Kállai Ernő, és a Cziffra György nyomdokaiban járó Balázs János átélhetővé teszik, amit Liszt érzett Paganini hallgatásakor: koncertjük második részében Liszt Paganini-etűdjeit az eredeti caprice-okkal párba állítva hallgathatjuk meg, hangversenyük első részében pedig a Paganini-élménytől egykor ugyancsak megittasult Clara Schumann gyönyörű Románcai szólalnak meg. Másnap, október 2-án pedig egy igazi világsztár, Anoushka Shankar lép a Zeneakadémia színpadára. Első magyarországi koncertjét a felújítás előtt álló Zeneakadémián adta, hat évvel később az újjászületett falak között valódi spirituális élmény vár a közönségre, ahogy napjaink egyik legnagyobb szitárművésze a klasszikus indiai ragák birodalmába vezeti a hallgatókat.

Október 22-én folytatódik a Zeneakadémia tanszékeit bemutató Élesben című sorozat, ezúttal a Liszt által alapított és Dráfi Kálmán vezette Billentyűs és Akkordikus Tanszék mindennapjaiba enged betekintést. Az ünnepi hangverseny műsora kizárólag Liszt-műveket tartalmaz, s az est különlegessége lesz, hogy nemcsak zongorán, hanem hárfán és cimbalmon is megszólalnak Liszt-darabok, a tanszék professzora, Lantos István pedig Liszt-témákra fog improvizálni. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb amerikai zeneszerzője, David Lang két műve hangzik el október 26-án, a Nagyteremben. Elsőként az Amadinda ütőegyüttes szólaltatja meg a 2002-ben írt The So-Called Laws of Nature című ütőhangszeres darabot, majd a komponista egyik legmegrázóbb műve, a négy énekesre (és az általuk megszólaltatott ütőhangszerekre) írott, A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma szólal meg.
 

Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófi)

„Összefűzve örökre" címmel ad dalestet november 6-án a Zeneakadémián egykor Pászthy Júlia növendékeként végzett ifjú énekesnő, Baráth Emőke, aki számos hazai és nemzetközi versenygyőzelem után 2014-ben bejutott a brüsszeli Erzsébet királynő énekverseny döntőjébe. A Schumann- és Schubert-dalokból, valamint a francia dalirodalom gyöngyszemeiből összeállított koncerten partnere Csalog Gábor lesz. A jazz és filmművészet rajongói számra igazi csemegéül szolgálhat november 19-én a Brussels Jazz Orchestra legújabb projektjét bemutató turné részét képező koncert, melyen két 1920-as és egy 1919-es némafilmhez Loder Mertens, Florian Ross és Dieter Limbourg által komponált kísérőzenét mutatnak be.

Ian Bostridge (fotó: Ben Ealovega)

2014. december 7-én a dalesteknek gyakorta otthont adó Solti György Kamarateremben a műfaj egyik legjelentősebb előadója, a világhírű tenor, Ian Bostridge Thomas Adès zongoraművész-zeneszerző kíséretével Schubert Winterreise című dalciklusát adja elő. Az adventi időszakban, december 21-én Händel leggyakrabban játszott művét, a Messiás című oratóriumot Anglia egyik legjelentősebb régizenei formációja, a kilencven lemezzel, több mint egymillió eladott példánnyal, rengeteg turnéval és számos zenetörténeti felfedezéssel büszkélkedő King's Consort előadásában hallgathatja meg nagyérdemű. De különleges régizenei koncertekkel készül C. P. E. Bach születésének 300. évfordulója alkalmából Spányi Miklós és a Concerto Armonico Budapest is: október 10-én Nagy Frigyes udvarának ünnepi zenéjét idézik fel, két nappal később pedig billentyűs párbajt vív Spányi MIklós és Kemenes András.

Concerto Armonico Budapest

A Zeneakadémia Koncertközpont gyerekeknek és tiniknek kínált programjai közül a Liszt-kukacok Akadémiája november 8-ai, 11-15 éveseknek szánt nagytermi matinéelőadását ajánljuk, melyen a Benjamin Britten Zenekari kaluaz fiataloknak című sikerdarabja, az Óbudai Danubia Zenekar, illetve a karmesteri pálca mellett a mesélő szerepét is vállaló Hámori Máté segítségével tudhatjuk meg, Mit tud a zenekar?

Ami a Zeneakadémia őszi opera-kínálatát illeti, minden hónapra tartogatunk különlegességeket. Szeptember 20-án az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntője ígér izgalmakat, októberben pedig az Armel Operaverseny két előadásán kóstolhatunk bele a kortárs operajátszás kulisszatitkaiba. Novemberben három alkalommal a Magyar Állami Operaházzal közösen Britten Lukrécia meggyalázása című kamaraoperáját állítjuk színre a Solti Teremben, majd december 18-án és 20-án az egy évvel korábban bemutatott Mozart-Varró-Almási-Tóth-féle zeneakadémiai Varázsfuvola-produkciót tűzzük újra műsorra.
 

A varázsfuvola (fotó: Zeneakadémia / Fejér Gábor)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak őszi-téli nyilvános vizsga- és diplomakoncertjeinek döntő többsége a későbbiekben kerül meghirdetésre, egy dátumot azonban már most érdemes feljegyezni: szeptember 22-én Lajkó István doktori zárókoncertjén a Nagyteremben Ligeti, Beethoven, Rautavaara és Szkrjabin művei csendülnek fel a kitűnő fiatal zongorista előadásában, az egyetem hallgatóiból alakult, Kocsis Zoltán vezényelte zenekar kíséretével.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.