Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Medveczky Ádám és Babos Gyula kapja idén a Gramofon-díjat

2014. december 11.

A zenei szaklap klasszikus és jazz zenészeknek adható fődíjai mellett az év magyar klasszikus hanglemezének Baráti Kristóf és Würtz Klára Brahms hegedű-zongora szonátáit tartalmazó lemezét választották.

A Gramofon-díj az első Magyarországon alapított kifejezetten szakmai (tehát nem állami vagy kereskedelmi-üzleti jellegű) elismerés, amely a klasszikus zene és a jazz műfajában tevékenykedő művészek elismertségének, társadalmi megbecsültségének visszaállítását, növelését szolgálja. A díjazottak kiválasztásának első lépéseként a Gramofon Klasszikus és Jazz című folyóirat 18 szakkritikusa teszi meg javaslatát, kategóriánként legalább 3-5 jelöltet ajánlva a zsűri figyelmébe. A második lépésben a díj nemzetközi tanácsadó testülete értékeli a kritikusi véleményeket, és megteszi saját javaslatait. Ebben a testületben már hosszú évek óta az International Classical Music Awards jelenlegi zsűritagjai – összesen 17 fő – foglalnak helyet, ami szavatolja a Gramofon-díjak nemzetközi jelentőségét és reputációját. A harmadik lépésben a Gramofon folyóirat szerkesztőségének és kiadójának vezető munkatársai hozzák meg a végső döntést.

A 2001-ben alapított Gramofon-díjat klasszikus zenei kategóriában eddig Eötvös Péter, az Erdődy Kamarazenekar, Kelemen Barnabás, Jandó Jenő, Seres Dóra, az UMZE Kamaraegyüttes, az Egri-Pertis Duo, Szilasi Alex, Vashegyi György, Komlós Péter, Lendvay Kamilló, Fassang László, valamint Spányi Miklós és a Concerto Armonico vehette át, míg jazz kategóriában Oláh Kálmánt, Juhász Gábort, Dés Lászlót, Szakcsi Lakatos Bélát, Dresch Mihályt, Pege Aladárt (posztumusz), Németh Ferencet, Szabados Györgyöt, Kőszegi Imrét, László Attilát, Vukán Györgyöt, Regős Istvánt (posztumusz) és Binder Károlyt díjazták.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szívből gratulál a Karmester és Karvezető Tanszék, illetve a Jazz Tanszék oktatói gárdáját erősítő Medveczky Ádám karmesternek és Babos Gyula jazzgitár-művésznek, illetve a díjazott lemez anyagát 2015. májusában három koncerten a Solti Teremben előadó, a Zeneakadémiáról indult Baráti Kristófnak és Würtz Klárának.

Címkék