Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Művészeti elismeréseket kaptak a Zeneakadémia oktatói

2023. március 14.

Rangos állami kitüntetésben részesült a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem több tanára is a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Az állami művészeti díjakat és érdemrendeket Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Vitályos Eszter miniszterhelyettes adta át.

Kossuth-díjat vehetett át Perényi Eszter Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, kiváló és érdemes művész, a Vonós Tanszék professor emeritusa Magyarország számára kivételesen értékes hegedűművészi pályája, a kortárs magyar zene megismertetése iránt különösen elkötelezett előadó-művészete és a magyar zenei örökség továbbadásában is kiemelkedően sikeres munkája, értékteremtő művészi, valamint nagy hatású és nemzedékeket inspiráló oktatói tevékenysége elismeréseként.

Széchenyi-díjat kapott Dr. Solymosi-Tari Emőke Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, a Zenetudományi Tanszék egyetemi docense, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a zenetudományi kutatások és a zenepedagógia területén egyaránt jelentős eredményei, az általa szerkesztett és vezetett innovatív, a zene és a társművészetek magas színvonalú terjesztését szolgáló művészeti sorozatok tekintetében is kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

 

Perényi Eszter (fotó: Zeneakadémia/Fazekas István) és Solymosi Tari Emőke

 

Érdemes Művész elismerést vehetett át Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének egyetemi tanára, korábbi tanszékvezetője, Somos János Csaba Liszt Ferenc-díjas kóruskarnagy és karmester, a Karmester és Karvezető Tanszék adjunktusa, valamint az egyetem két korábbi oktatója, Gyöngyösi Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és Maczkó Mária énekművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

 

Dráfi Kálmán és Somos Csaba (fotók: Felvégi Andrea, Berényi Gyula)

 

Kéri Laura Zita, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatóhelyettese a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatával tüntették ki Lendvai Tamást, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium hangszerészképzésének korábbi címzetes igazgatóját, valamint Hartenstein Istvánt, a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság fagott szólamvezetőjét, az egyetem Fúvós Tanszéke és a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárát.

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatával ismerték el a Népzene Tanszék korábbi oktatója, Salamon Soma népzenész, népzenekutató munkásságát, aki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa, valamint a Magyar Zene Háza programszerkesztője.