Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Nagy sikerrel zárult az Ovidius-olvasatok Erasmus Intenzív Program

2014. július 16.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében és a Tempus Közalapítvány támogatásával megvalósult nagyszabású nemzetközi projekt során hat ország hét művészeti egyetemének közel hatvan hallgatója és tanára hangolta újra Ovidius örökérvényű történeteit.

A 2014. június 23-tól július 4-ig tartó, kéthetes program során a résztvevők Ovidius Átváltozások című művének tíz történetét dolgozták fel, majd a záró koncerten egy különleges, háromrészes kortárs előadás keretében a nagyközönségnek is bemutatták, hogyan látják a mai művészeti egyetemisták Orfeusz, Pygmalion, Daphné vagy Callisto történetét.

A Rómából, Firenzéből, Krakkóból, Brüsszelből és Budapestről kiválasztott zeneszerző hallgatók 2014 januárjában kapták meg a kiválasztott tíz Ovidius-történet szövegét és hangszer-összeállítását, majd ezt követően láttak hozzá a kortárs zeneművek komponálásához. Mindeközben a marosvásárhelyi, zágrábi és budapesti rendezők kidolgozták saját koncepcióikat a tíz történet színpadra állításához. A hosszú előkészítő folyamat befejeztével a sokszínű, nemzetközi csapat végül Budapesten találkozott, hogy megkezdje a közös, két hetes, napi nyolc órán át tartó intenzív munkát.
 

Az Ovidius-projekt próbája (fotó: Mohai Balázs)


Először külön-külön kamaracsoportokban, majd a színészekkel közösen, különleges alkotói munka során nyerték el a művek végleges formájukat. A program nagyratörő koncepciója és a közel két hetes intenzív szakmai munka egyedülálló műfajt teremtett. A végeredmény minden előzetes várakozást felülmúlta: a július 4-i koncert a tíz történet rendkívül eredeti és magával ragadó előadásával a hat ország zenei és színházi kultúráját olvasztotta egybe. A változatos kiegészítő programok során - dunai hajózás, buszos városnézés, romkocsmázás, látogatás a Széchenyi fürdőben, - nemcsak a Zeneakadémiával és egymással, hanem Budapesttel is megismerkedhettek a résztvevők.

A kéthetes lelkes és odaadó munkáért köszönet illeti a koncepció kidolgozóit, így dr. Fekete Gyulát és dr. Almási-Tóth Andrást; a rendezőket: dr. Patkó Évát, dr. Almási-Tóth Andrást és dr. Borna Baletić-et; valamint a résztvevő zeneszerzőket, zenészeket, karmestereket, színészeket, és a résztvevő egyetemek professzorait. Szintén köszönet jár a programszervező stáb munkájáért, akik nagyban hozzájárultak a program elsöprő sikeréhez. Külön köszönet illeti továbbá a Budapesti Gazdasági Főiskola Társadalmi Kommunikáció és Média Intézeti Tanszékének oktatóját, Dr. Surányi Andrást és hallgatóit, akik a program során werkfilmet készítettek, valamint Dr. Karsai György egyetemi tanárt, klasszika-filológust, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóját, aki a művek megértéséhez és a zárókoncert sikeréhez az Ovidius-történetek interpretációjával járult hozzá.
 

A zárókoncert jelenete (fotó: Felvégi Andrea)


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Ovidius-olvasatok projekt mind a Zeneakadémia szakmai életében, mind pedig a nemzetközi kulturális együttműködések történetében egyedülálló, és a program résztvevői, illetve a budapesti közönség körében is rendkívüli sikert aratott. A program során átélt élményekről számos visszajelzés érkezett a résztvevő hallgatóktól; ezekből válogattunk az alábbiakban.

"Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy az egész Erasmus IP fantasztikus élmény volt." (Rouzbeh Rómából)

 "Az elején ijesztő volt a szoros próbarend és a temérdek munka, ami előttünk állt, de ma már mindenki nagyon boldog és elégedett az eredménnyel, és nagyon örülünk a sikeres előadásnak." (Nikola Zágrábból)

 "Nagyon köszönjük, hogy ilyen csodálatossá tettétek ezt a két hetet! Mi vagyunk a legboldogabb emberek a világon, és nem tudunk betelni a programmal és Budapesttel. Az egész projekt egyszerűen csodálatos volt." (Jarek Krakkóból)

Rendkívül boldog vagyok, hogy ott lehettem az Erasmus IP záró koncertjén! Gratulálok a nagyszerű munkához, csodálatos volt a szervezés. Minden római hallgató és professzor számára kivételes élményt jelentett a Budapesti Erasmus IP. Alig várom a következő együttműködést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Santa Cecilia Zeneakadémia között!" (Paola Pisa, a Nemzetközi osztály vezetője, Santa Cecilia Akadémia)

Csodálatos élmény volt és tökéletes volt a szervezés. Remélem, hogy nemsokára alkalmam lesz folytatni a közös munkát a budapesti zenészekkel." (Daniele Rómából)

A számtalan pozitív visszajelzésen túl az is nyilvánvalóvá vált, hogy a programban részt vevő intézmények közreműködő professzorai a jövőben is folytatni kívánják a nemzetközi együttműködést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel. Ez is bizonyítja, hogy az Ovidius: Átváltozások Erasmus Intenzív Program sikere tovább erősíti egyetemünk jelentőségét a nemzetközi zenei és művészetoktatási színtéren.

A program során készült hivatalos fotógalériák a program microsite-járól, ezen a linken érhetők el, a workshop különleges hangulatát érzékeltető, a résztvevők fotóival bővített fotóválogatás pedig ide kattintva tekinthető meg.

Címkék