Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny a Zeneakadémián

2014. augusztus 28.

A Filharmónia Magyarország által szeptember 4. és 13. között rendezendő megmérettetésre a világ 38 országából 157 fiatal csellóművész - köztük csaknem húsz zeneakadémista - jelentkezett.

Mint a verseny budapesti sajtótájékoztatóján Liszkay Mária versenytitkár elmondta: a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában utoljára 10 éve került sor a csellóra, s a jelentkezők nagy száma is mutatja, hogy itt volt az ideje egy újabb gordonkaversenynek. Az elő- és középdöntőkre a Zeneakadémia Solti Termében, míg a nyitóelőadásra, a döntőre és a gálakoncertre a Nagyteremben kerül sor. A csellistáknak az első fordulóban szólóban, a másodikban zongorakísérettel, a döntőben pedig zenekari kísérettel kell eljátszaniuk a kiírásban meghirdetett kötelező, illetve választható műveket. A kötelező darabok között vannak Bach-, Ligeti-, Popper- és Kodály-kompozíciók, Brahms, Beethoven, Sosztakovics, Chopin vagy Debussy cselló-zongora szonátái, a döntőben pedig Dvorák, Schumann, Haydn D-dúr, Sosztakovics I. csellóversenye, valamint Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című darabja szerepel a választható művek listáján. Valamennyi forduló nyilvános.

A csaknem húsz magyar versenyző mellett nagyon sokan jelentkeztek Koreából, Japánból és Franciaországból. Várnak fiatalokat Venezuelából, Üzbegisztánból vagy Litvániából is. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem jelenik meg minden jelentkező, ezt idén kicsit "remélik" is, hogy ne legyen túl nagy nyomás a zsűrin az indulók nagy száma miatt. A verseny első három helyezettje 8 ezer, 6 ezer, illetve 4 ezer eurós pénzjutalomban részesül, emellett számos külföldi és magyar intézmény, fesztivál, koncertrendező ajánlott fel különdíjakat és szerződéseket.

A nemzetközi zsűri társelnökei Marta Casals Istomin, a legendás csellóművész, Pablo Casals özvegye, az Egyesült Államok zenei-kulturális életének elismert alakja, valamint Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, az 1973-as budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny győztese. A zsűri további tagjai a német Julius Berger, az amerikai Emilio Colon, a francia Philippe Müller, valamint Fenyő László és Mérei Tamás. (Fenyő László 2004-ben a szintén Pablo Casalsról elnevezett rangos kronbergi nemzetközi csellóverseny győztese volt, míg Mérei Tamás ugyanabban az évben a budapesti Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny 3. díját szerezte meg.)

A Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyt nyitókoncert és gálakoncert foglalja keretbe a Zeneakadémia Nagytermében: előbbin, szeptember 4-én a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok Perényi Miklós gordonkaművészt látják vendégül, utóbbin, szeptember 13-án az MR Szimfonikusok lépnek fel Kovács János vezényletével és természetesen a díjazottakkal. A 12-i kétrészes döntőben szintén az MR Szimfonikusok kísérik a versenyzőket. A csellóverseny nagytermi eseményein a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem beiratkozott hallgatói a tavaly bevezetett rend szerint a diákkarzaton, illetve az üresen maradó helyeken vehetnek részt. A Solti Teremben rendezendő fordulók látogathatóságával kapcsolatban hamarosan tájékoztatjuk a diákokat.

A Pablo Casals Nemzetközi Csellóverseny után alig néhány nappal, 2014. szeptember 15-én kezdődik a Liszt Ferenc téren aZeneakadémia első saját szervezésű nagyszabású megmérettetése, az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny.

MTI/zeneakademia.hu

 

Címkék