Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiája volt az idei Bartók Világverseny nyitónapján

2019. szeptember 10.

A szokásos játékos foglalkozásokon, de ezúttal Bartók műveivel ismerkedhettek meg a gyerekek a Zeneakadémia Bartók Világversenyének nyitónapján, vasárnap tartott rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiáján.

Izgatott, energiával teli gyerekek lepték el a Zeneakadémia auláját, ahol már különböző kvízek várták őket a Bartók munkásságához kapcsolódó rendhagyó program első állomásaként. Az ezt követő helyszínen A fából faragott királyfi mesevilágába kalauzolták el a kicsiket, akik tátott szájjal figyelték, hogy a balett Szürke Tündére hogyan varázsolja el a mese szereplőit, miközben a tündér észrevétlenül a gyerekeket is „elbűvölte”, akik a történet aktív szereplőjévé válhattot.

 

Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea
 

A résztvevők ezt követően a népdalgyűjtés rejtelmeivel ismerkedhettek meg. Képzeletben bejárták a Bartók Béla által megtett utat, és élő előadásban gyönyörködhettek a tájegységenként különböző dalok értékeiben.

 

Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea
 

A dalok végigkísérték a gyerekeket a foglalkozás következő állomására, a csodálatos Nagyterem színpadára, ahol rögtön testközelből ismerkedhettek meg az idei Bartók Világverseny „főszereplőjével”, a zongorával. Alaposan megvizsgálták a hangszert jobbról, balról, felülről, majd ügyesen feleltek minden kérdésre. A helyes válaszokért cserébe közösen egy-egy képet kaptak, amelyek Bartók egy-egy művéhez kapcsolódtak. A lenyűgöző zongorajáték után lelkesen találgatták, melyik zongoramű tartozhat a medve, a sárkány, vagy a kis légy képéhez, így ismerve meg például a Medvetánc jellegzetes, karakteresen népies dallamát.

 

Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea
 

A rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiája azonban nem zárult rendhagyóan, hiszen mint általában szombatonként mindig, most is elhangzott a végén: „Anya, jövünk máskor is?”

Illyés Ágnes

 

További fotók a Liszt-kukacok Akadémiájának Facebook oldalán találhatók.

Címkék